fbpx
23.7 C
Бэлць
luni, mai 20, 2024

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ziua în care ți se poate împlini cea mai mare dorință

Citește și:

Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia este sărbătorită de credincioși pe 4 decembrie. Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima mare sărbătoare din postul Crăciunului 2023. Află ce tradiții trebuie respectate de Vovidenie.

Când Fecioara Maria a împlinit trei ani de la naştere, Sfinţii Ioachim şi Ana au plecat spre Ierusalim ducând-o pe Sfânta Fecioară, cale de trei zile, din Nazaretul Galileei la Templul din Ierusalim. Sfânta Fecioară Maria a urcat singură cele 15 trepte, care duceau spre uşa de intrare. Neajutând-o nimeni, ea a urcat cu însufleţire aceste trepte. Sfinţii Părinţi spun că prin această urcare ea a parcurs cele trei etape necesare: curăţirea, iluminarea şi unirea cu Dumnezeu, corespunzătoare celor trei încăperi ale templului: vestibulul, Sfânta şi Sfânta Sfintelor. Şi ajungând la treapta cea de sus, a stat acolo, întărind-o pe dânsa puterea lui Dumnezeu, căci încă mică fiind a început Domnul a arăta într-însa puterea Sa, ca astfel să înţeleagă cei din jurul ei cât de mare va fi şi plină de dar, când va ajunge la vârsta cea desăvârşită.

Aici, la Templul lui Zorobabel, Fecioara Maria a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a binecuvântat-o: Tu eşti cea în care Dumnezeu va descoperi mântuirea pe care a pregătit-o poporului său.

Sfântei Fecioara Maria a stat până la vârsta de 15 ani la templu, timp în care a fost călăuzită de Arhanghelului Gavriil, care o hrănea şi îi descifra tainele Scripturilor, pregătindu-se pentru Vestea cea Bună.

Tradiţii, superstiții şi ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în

Biserică Credința populară spune că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe din viața lor. La țară, fetele care vor să-și afle ursitul merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.

Credincioșii optează pentru bucate de post și preparate din peşte, care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor. În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau o candelă.  În anumite localităţi din nordul ţării, pentru cei care au murit fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă, pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată, potrivit libertatea.ro.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.



LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Un sat întreg o deplânge pe directoarea școlii care a fost găsită strangulată în sala sportivă. „A fost o femeie foarte bună”

„Ce s-a întâmplat, directoarea de școală și-a făcut seama în școală. Așa tragedie unde s-a mai văzut, unde s-a...

/VIDEO/ Droguri în valoare de 200.000 de lei, găsite într-o clădire părăsită din Chișinău

O geantă cu droguri în valoarea de aproximativ 200.000 de lei a fost găsită într-o clădire părăsită din sectorul...
  sursa: cursbnm.md