Adoptarea unei legi a malpraxisului, ar ajuta pacienții să obțină despăgubiri, iar medicii să răspundă de erorile medicale cauzate nemijlocit de acțiunile lor, însă din păcate, această lege rămâne doar la nivel de discuție. În aceste condiții, în multe cazuri, cei care au avut de suferit de pe urma unei erori medicale bat pragurile instanțelor de judecată, ani la rând, iar în final riscă să se aleagă cu nimic. Ce drum parcurge un pacient nedreptățit, vedeți în materialul ce urmează.
„Doamne ferește ca cineva să treacă prin ceea ce am trecut și prin care trec până astăzi, de aproape șase ani. Mamele își sărbătoresc ziua copiilor acasă cu prăjituri, iar eu sunt la cimitir. Cred că publicul ar trebui să știe despre asta și ar trebui să vorbească despre asta, pentru că până vom începe să vorbim, sistemele vor continua să funcționeze la fel.”
În martie 2019, Tatiana Cojocari urma să aducă pe lume un băiețel perfect sănătos, cel puțin așa îi spuneau medicii care i-au monitorizat sarcina. Cu aproape două luni mai devreme, însă, pe 16 ianuarie i s-a făcut rău, și-a chemat un taxi și a mers la maternitatea din Bălți. Femeia a fost internată, până seara a fost operată. A doua zi a aflat că, copilul s-a născut mort, iar din cauza complicațiilor doctorii i-au înlăturat uterul.
TATIANA COJOCARI, locuitoare a mun. Bălț: „Am fost internată la spital. Până la ora trei după-amiază, mi-au dat niște pastile și m-au băgat sub aparat. Mi-au pus o perfuzie. După aceea am adormit. La 20.15, seara, m-am trezit cu senzația ca vreau să merg la toaletă. M-am ridicat și sângele pur și simplu curgea, adică era o baltă de sânge de la pat până la ușă. Am fost dusă de urgență în sala de operație, m-au băgat rapid sub anestezie, adică nici nu mi-am dat seama ce se întâmplă deloc în acel moment. Mi-am venit în fire dimineața devreme a zilei următoare, adică 17 ianuarie, unde erau mulți doctori, nu doar doctorul care m-a luat la operație și unde mi-au spus că copilul era deja mort la momentul operației cezariene. Era un băiat, nu l-am văzut pe copil. Imediat am avut o întrebare despre uter, ce era în neregulă cu uterul. Și mi-au spus că uterul a fost îndepărtat.”
Cele mai dificile momente, Tatiana le-a trăit următoarele zile în secția de terapie intensivă a spitalului.
ATIANA COJOCARI, locuitoare a mun. Bălți: „Dar în maternitate a fost doar o situație îngrozitoare. Această atitudine. Mi-a trimis un psiholog în prima zi. Am refuzat ajutorul psihologic, pentru faptul cum a vorbit psihologul. Ea a zis: „Ei bine, ce s-a întâmplat, s-a întâmplat, nu vom întoarce copilul înapoi, acum poți să adopți un câine.” Sigur, au găsit o comparație între un câine și un copil. Nu știu exact câte femei au trecut prin situații similare. Dar cred că sunt multe dar tac despre asta, din păcate.”
După ce a pierdut copilul, viața Tatianei s-a schimbat dramatic. Soțul a intentat procesul de divorț, iar averea s-a partajat. Acum femeia trăiește cu fiica de unsprezece ani, într-o locuință procurată prin intermediul unui credit ipotecar.
TATIANA COJOCARI, locuitoare a mun. Bălți: „În cele din urmă, căsătoria s-a rupt, am divorțat în anul 2021. Cum s-a schimbat viața ta după asta? Sa schimbat dramatic, pentru că, în primul rând, divorțul. Mi-am pierdut apartamentul, l-am vândut, l-am vândut la jumătate. Am luat o nouă ipotecă, adică, acum sunt din nou într-o ipotecă. Sunt singură. Din nou, nu am niciun sprijin. Un copil și vizite constante la cimitir. Asta-i toată viața.”
Ulterior, Tatiana a decis să meargă să depună o plângere la procuratură. A făcut acest lucru pe 23 ianuarie 2019. Procurorii au inițiat un dosar penal, pentru încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, care a cauzat vătămarea gravă a integrității corporale, în care figurează doi medici din cadrul maternității Spitalului Clinic Bălți, Natalia Fortuna și Georgeta Sușcov. Dosarul ajuns în instanța de judecată în aprilie 2021.
TATIANA COJOCARI, locuitoare a mun. Bălți: „A început al șaselea an, nu am unde să mă grăbesc, să pierd. Probabil că am pierdut deja tot ce puteam. Prin urmare, să mergem mai departe și să mergem până la sfârșit.”
După mai bine de un an de anchetă, în baza rezultatelor a mai multor expertize, procurorii din cadrul Procuraturii Bălți au stabilit că medicii Natalia Fortuna și Georgeta Sușcov ar fi încălcat regulile de acordare a asistenței medicale pacientei Tatiana Cojocari, fapt ce a dus la moartea fătului și la înlăturarea uterului.
Am mers la procuratură să vedem de ce a fost nevoie de un an și jumătate pentru a trimite dosarul în judecată. Nu am putut, însă, să obținem un comentariu de la procurorul-șef al Procuraturii Bălți, Ion Covalciuc.
„El acum este ocupat.”
„S-a dus, iaca de îngrijitor întrebați, nu știu când o să vină.”
„Nu este în birou.”
Într-un răspuns în scris, angajații Procuraturii Bălți susțin că respectarea termenului rezonabil la urmărirea penală se asigură de către procuror, iar la judecarea cazului – de către instanța respectivă.
Tot procurorii ne anunță că, dosarul a fost trimis pe masa judecătorilor la finalul lunii martie 2021, instanța de fond a reluat de la început de mai multe ori, examinarea lui, în legătură cu faptul că s-a schimbat completul de judecători.
Procurorii au anchetat încă un caz al unei femei din orașul Bălți, care la data de 10 februarie 2020, a născut un băiețel la maternitatea din Bălți, însă în timpul nașterii i-a fost înlăturat uterul. Pe 9 septembrie 2021, aceasta a depus o plângere la procuratură. Și în acest caz este vizat medicul obstetrician-ginecolog, Natalia Fortuna.
Femeia, care nu mai poate fi mamă, ne-a spus că activează în calitate de lucrător medical în una din instituțiile de sănătate din Bălți, și a refuzat să vorbească cu noi despre cele întâmplate.
Avocata Tatianei, Violina Munteanu susține că examinarea dosarului s-a tergiversat mult, motiv pentru care termenul de prescripție pentru infracțiune a expirat, lucru care înseamnă că, chiar dacă instanța îi va găsi vinovați pe cei doi angajați medicali, ei nu-și vor ispăși pedeapsa.
VIOLINA MUNTEANU, avocat: „Examinarea acestei cauze s-a tergiversat astfel încât a expirat termenul de prescripție de tragere la răspunderea penală și acest fapt se datorează lipsei de diligență din partea instanțelor de judecată, deși dosarul s-a aflat spre examinare la mai mulți judecători, din motive destul de întemeiate, consider că aceasta nu este o justificare pentru lipsa de diligență pentru a examina dosarul într-un termen rezonabil, or în urma acestei infracțiuni s-au generat consecințe destul de grave pentru doamna Cojocaru Tatiana. Ședințele de judecată sunt stabilite cu un interval prea mare între ele.”
Președintele interimar al Judecătoriei Bălți, Ion Pâcaleu spune că tergiversarea s-a produs deoarece instanța în acea perioadă nu a avut suficienți judecători.
ION PÂCALEU, președintele Interimar al Judecătoriei Bălți: „Acest dosar a fost transmis pentru a fi examinat la Fălești, fiindcă judecătorul în procedură în care s-a aflat a fost transferat la Judecătoria Chișinău. Noi credem că în viitor apropiat, cel puțin la Judecătoria Bălți, așa cazuri nu vor mai fi. Această situație, ea are o explicație, fiindcă în acea perioadă, la Judecătoria Bălți, din 29 de funcții de judecător, 11 erau vacante, asta este situația.”
Am mers la maternitatea din Bălți ca să discutăm cu medicii care figurează în dosar. Pe Natalia Fortuna am găsit-o la muncă, aceasta se consideră nevinovată față de faptele ce i se incriminează.
NATALIA FORTUNA, obstetrician-ginecolog: „Nu nu pot să comentez nimic, acesta este lucru, ea a rămas fără uter, acolo a fost problemă, a fost o problemă și eu am fost nevoită să scot uterul. – Dumneavoastră pledați nevinovată? Da, eu sunt … da, pentru că aceasta este o complicație obstetrică. Doamna s-a adresat la vreme în spital, ea a venit la vreme, eu nu pot să spun nimic absolut, este câte o dată așa niște lucruri care nu se poate de schimbat sau de…, așa este dat cred că.”
Pe Georgeta Sușcov nu am găsit-o la serviciu. Conducerea maternității ne-a comunicat că medicul este în concediu din cont propriu până în luna decembrie. Am mers acasă, dar nu am reușit dăm de ea. Nici la sediul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „ATIS” din Bălți, unde activează în calitate de medic obstetrician-ginecolog, nu am găsit-o. Avocatul medicului ne-a comunicat că atât el cât și Georgeta Sușcov se abțin de la comentarii, iar instanța de judecată urmează să se pronunțe pe acest caz.
Georgeta Sușcov se declară nevinovată, cel puțin asta le-a spus procurorilor când a fost audiată în calitate de învinuită.
Directorul spitalului din Bălți a refuzat să ne vorbească despre cazurile, în urma cărora, pacientele au rămas fără uter și, respectiv, fără posibilitatea de a da naștere unei noi vieți.
GHEORGHE BRÎNZA, directorul Spitalului Bălți: „Nu vă supărați, dar nici un comentariu, este proces penal, orice frază de a mea poate fi folosită în defavoarea doctorului, nici un comentariu până nu se finalizează ancheta penală.”
Am întrebat reprezentanții Ministerului Sănătății despre acest caz, iată ce au răspuns.
SNC. ION PRISĂCARU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: „Atât timp cât nu este finalizat procesul penal, noi nu putem să ne expunem asupra corectitudinii procedurilor medicale efectuate. – Angajații pot să-și continuă serviciul dacă pe numele lor a fost intentat totuși un dosar penal? Aceasta nu hotărăște Ministerul Sănătății, Instanța de Judecată este instituția care de fapt decide dacă un lucrător medical poate continua activitatea într-o instituție medicală, pe durata procesului de judecată.”
AMB. ALA NEMERENCO, ministra sănătății: „– Despre spitalul de la Bălți, mai exact despre doi medici. Nu, eu acum am evenimente pozitive, nu mă implic în comentarii de genul acesta. – Am înțeles, aceasta este o întrebare de interes public. La minister vă adresați, puteți să ne faceți interpelarea și noi răspundem.”
Potrivit expertei în legislație și management în sănătate, Rodica Gramma, o lege a malpraxisului ar ajuta pacienții să poată obține despăgubiri, iar medicii să fie responsabili doar pentru erorile medicale ce țin nemijlocit de acțiunile lor, doar că autoritățile din domeniu evită adoptarea unei astfel de legi.
RODICA GRAMMA, specialistă în legislație și management în sănătate: „În 2023 am avut un expert al Comisiei Europene care iarăși din nou a analizat problema malpraxisului și a fost un proiect în cadrul Centrului de Politici și Analize în Sănătate care iarăși au venit cu propuneri foarte concrete cum ar trebui să lucreze analiza erorii medicali în contextul sistemului de sanatate autohton. Este un studiu amplu, sunt recomandări concrete, dar cu regret iarăși Ministerul Sănătății a ignorat și a refuzat să le ia în considerație.”
Legea malpraxisului ar ajuta la examinarea în termen a erorilor medicale?
SNC, RODICA GRAMMA, specialistă în legislație și management în sănătate: „Legea malpraxisului, în primul rând, ar defini eroarea medicală, pentru că noi astăzi avem în Republica Moldova o situație în care eroarea medicală este analizată doar prin prisma codului penal. Legea pentru malpraxis nu ține atât de protecția nu numai de protecția lucrătorilor medicali dar și de protecția drepturilor pacienților de a primi prejudicii sau să spun competențe pentru prejudiciile care le au într-o formă mult mai accesibilă. Astăzi pacienții ca să ajungă la dreptate trebuie să apeleze numai decât la judecată trebuie să fie 3-4 ani de mers prin instanțe ca să ajungi la adevăr.”
De 18 ani, România are o lege privind malpraxisul care definește răspunderea medicală. Aceasta prevede circumstanțele în care medicii pot fi trași la răspundere pentru greșeli, condițiile în care instituțiile medicale sunt responsabile pentru greșelile doctorilor, semnificația consimțământului informat al pacientului și identifică cine și când trebuie să plătească despăgubiri pentru erorile medicale.