fbpx
5.1 C
Бэлць
duminică, martie 3, 2024

Israelul reia luptele la expirarea armistițiului și acuză Hamas de încălcarea acestuia

Citește și:

Armata israeliană a declarat că a reluat vineri luptele împotriva Hamas în Gaza, după ce a acuzat gruparea militantă palestiniană că a încălcat armistițiul temporar de șapte zile prin atacuri spre teritoriul israelian, relatează jurnalul.ro

Pauza de șapte zile, care a început la 24 noiembrie și a fost prelungită de două ori, a permis schimbul a zeci de ostatici deținuți în Gaza cu sute de prizonieri palestinieni și a facilitat intrarea ajutorului umanitar în fâșia de coastă distrusă.

Cu o oră înainte ca armistițiul să se încheie, vineri dimineața, la ora 7 (0500 GMT), Israelul a declarat că a interceptat o rachetă trasă din Gaza.

Alte sirene care avertizau asupra rachetelor au sunat din nou în zonele israeliene din apropierea Gaza cu câteva minute înainte de termenul limită, a declarat armata israeliană.

Mass-media palestiniene au raportat lovituri aeriene și de artilerie israeliene în întreaga enclavă după expirarea armistițiului.

Nu a existat niciun comentariu din partea Hamas și nici nu a fost revendicată responsabilitatea pentru aceste atacuri.

Qatarul și Egiptul au depus eforturi intense pentru a prelungi armistițiul, după ce joi a avut loc schimbul ultimului lot de opt ostatici și 30 de prizonieri palestinieni.

Israelul stabilise anterior eliberarea a 10 ostatici pe zi ca fiind minimul pe care l-ar accepta pentru a întrerupe asaltul terestru și bombardamentele.

„Suntem pregătiți pentru toate posibilitățile…. Fără asta, ne întoarcem la luptă”, a declarat Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, la CNN, înainte de expirarea armistițiului.

Israelul a jurat să anihileze Hamas, care conduce Gaza, ca răspuns la ravagiile comise de gruparea militantă la 7 octombrie, când, potrivit Israelului, bărbați înarmați au ucis 1 200 de persoane și au luat 240 de ostatici.

Israelul a ripostat cu bombardamente intense și o invazie terestră. Autoritățile sanitare palestiniene, considerate de încredere de către Națiunile Unite, afirmă că s-a confirmat că peste 15.000 de locuitori din Gaza au fost uciși.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cum vrea Dubai să construiască cel mai mare aeroport din lume, care va gestiona peste 160 de milioane de pasageri pe an

În urmă cu puțin mai mult de 10 ani, în octombrie 2013, un A320 al companiei Wizz Air care...

UE va examina un nou ajutor de apărare pentru R. Moldova

Europenii iau în calcul un ajutor suplimentar de apărare pentru Republica Moldova în condiţiile în care Rusia își continuă...
  sursa: cursbnm.md