fbpx
20.6 C
Бэлць
duminică, septembrie 24, 2023

Legea anticriză pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, ANULATĂ de Curtea Constituțională

Citește și:

Legea privind așa-numitul pachet de măsuri anticriză în contextul pandemiei, asupra căreia Guvernul și-a angajat răspunderea, a fost declarată neconstituțională.

O hotărâre în acest sens a fost pronunțată, cu puțin timp în urmă, de către Curtea Constituțională, transmite Jurnal.md.

Precizăm că, între timp, unele prevederi, inclusiv cea cu privire la ajutorul de șomaj, care se conțin în legea anulată de Curtea Constituțională, sunt aplicate în urma unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale.

În total, au fost înaintate cinci sesizări împotriva proiectului de lege asumat de Guvern: una depusă de deputatul Platformei DA Dinu Plângău, altele două înaintate de către deputații fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, una depusă de deputații grupului Pro Moldova, Andrian Candu și Sergiu Sârbu, iar ultima a deputatului neafiliat Alexandr Oleinic.

Potrivit autorilor sesizărilor, Guvernul a strecurat în proiectul de lege mai multe măsuri care nu au nicio legătură cu combaterea pandemiei.

Mai exact, au fost contestate următoarele prevederi: modificarea Codului fiscal prin oferirea facilităților la restituirea accizelor pentru magazinele duty-free în sensul intrării în țară; extinderea cu un an a termenului de punere în aplicare a dispozițiilor legii privind controlul tutunului care se referă la interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun pentru fumat şi a produselor conexe în spaţiile comerciale accesibile publicului; modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea mineralelor utile, a taxei pentru folosirea subsolului, a cotelor taxelor pentru extragerea resurselor naturale și altor prevederi aferente din Codul fiscal.

„RM a avut mai multe precedente nefericite cu privire la mai multe asumări ale Guvernului. Anume prin asumări de Guvern a fost deseori încălcat principiul statului de drept, dar și care au adus pagube economice statului. Mă refer aici inclusiv la jaful secolului”, a declarat deputatul Platformei DA Dinu Plângău

„Aceste trei prevederi nu respectă criteriile prevăzute de Constituție cu privire la asumarea răspunderii de către Guvern. Am impresia că toți cei care apără această lege nu au citit nici legea, nici sesizările noastre. O parte din cei care se expun au răspunsuri la fond, dar nu știu procedura, iar alții invers”, a menționat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„Lucrurile frumoase nu pot fi făcute cu mâini murdare. Niște măsuri bune nu pot fi adoptate cu încălcarea legii. Nu contestăm acele măsuri de urgență, dar considerăm că sunt toate posiblitățile legale de lua aceste măsuri mult mai rapid. Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat deja o decizie. Parlamentul la fel este funcțional și poate vota o lege organică într-o singură zi”, a adăugat Sergiu Sârbu, deputat din grupul Pro-Moldova.

De cealaltă parte, reprezentanții Parlamentului și cei ai Guvernului susțin că procedura prin care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului a fost respectată, iar măsurile contestate vin să susțină agenții economici în condițiile crizei provocate de pandemie

„Cele trei măsuri contestate fac parte din acel criteriu-măsură privind susținerea activității întreprinzătorilor în această perioadă. Nu cunoaștem întinderea în timp a acestei perioade de urgență. Mulți lideri vorbesc despre faptul că în toamnă am putea să fim loviți de contaminări cu COVID-19 și nu se știe când această situație va reveni la normalitate”, a declarat deputatul PSRM Vasile Bolea, președinte al Comisiei Juridice din Parlament.

Decizia Curții Constituționale este una definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Avea 37 de tăieturi”. Ce spune fiul femeii ucise de cele două minore la Telenești

"Avea 37 de tăieturi și era toată despicată" spune fiul femeii de 67 de ani ucisă cu cruzime de...

Primul aeroport din lume care nu va mai cere pașapoarte

Începând din 2024, Aeroportul Changi din Singapore nu va mai cere pașapoarte. Aici se va introduce un sistem de...
  sursa: cursbnm.md