fbpx
25.8 C
Бэлць
joi, mai 23, 2024

Macron susține că o eventuală aderare a Ucrainei la UE ar putea dura „decenii”

Citește și:

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura ”decenii” şi a propus, în paralel, crearea unei ”comunităţi politice europene” noi, care va putea primi ca membri ţări precum Regatul Unit. Şeful statului francez şi-a prezentat viziunea în timpul unui discurs la Strasbourg, de Ziua Europei, scrie digi24.ro.

Această idee, pe care cancelarul german Olaf Scholz a considerat-o ”foarte interesantă” în timpul unei întâlniri cu Macron la Berlin, este totuşi susceptibilă să creeze frustrări printre ţările deja candidate – declarate sau potenţiale – la aderarea la UE, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Macron  şi-a prezentat viziunea în timpul primului său discurs privind Europa după realegerea sa, pronunţat la Strasbourg luni, de Ziua Europei.

„Această organizaţie europeană nouă ar permite naţiunilor europene democratice să adere la baza noastră de valori, să găsească un nou spaţiu de cooperare politică, de securitate, de colaborare”, a explicat Emmanuel Macron cu prilejul încheierii Conferinţei privind viitorul Europei.

Ucraina, dar şi ţări mai puţin avansate pe calea aderării, precum Bosnia, ar putea fi membre ale noii organizaţii, în aşteptarea finalizării procedurii extrem de lungi de aderare la UE, care „va dura de fapt câteva decenii”, potrivit preşedintelui francez. Acesta a precizat că Regatul Unit, care a părăsit UE în 2020, ar putea face parte din noua structură.

Propunerea relansează dezbaterea, deja veche şi controversată, cu privire la eventualitatea unei Uniuni Europene organizate în mai multe cercuri concentrice cu ţări care beneficiază de niveluri de integrare diferite, mai scriu sursele citate.

La Strasbourg, preşedintele francez s-a declarat favorabil şi ideii schimbării tratatelor europene pentru ca UE să devină mai ”eficientă şi independentă”, o propunere care întâmpină deja opoziţia a aproape jumătate dintre statele membre.

”Va trebui să ne reformăm textele, acest lucru este evident. Una dintre căile acestei reforme este o convenţie de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European şi eu o susţin”, a declarat preşedintele Emmanuel Macron.

Franţa asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE până la 30 iunie şi Macron doreşte ca această chestiune să fie abordată ”cu curajul şi libertatea necesare” cu liderii celorlalte ţări membre la summitul din 23-24 iunie.

Comisia Europeană intenționează să emită în iunie avizul privind candidatura Ucrainei la UE, spune von der Leyen

Înaintea discursului lui Emmanuel Macron de la Strasbourg şi după o convorbire telefonică avută cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a afirmat că Ucraina va primi un prim răspuns în luna iunie în legătură cu cererea sa de aderare la blocul comunitar.

Zelenski a anunţat că Ucraina a predat răspunsurile la partea a doua a chestionarului pe care fiecare ţară aspirantă trebuie să îl completeze în vederea aderării.

”De obicei acest lucru durează luni, dar noi l-am făcut în câteva săptămâni”, a afirmat şeful statului ucrainean. ”Astăzi am făcut încă un pas pe calea noastră către Uniunea Europeană – unul important şi nu doar unul formal”, a explicat el, exprimându-şi speranţa că ţara sa va primi în iunie statutul de candidată la aderare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Fermierii pot solicita subvenții în avans pentru proiecte de îmbunătățire, ameliorare și protecție a solului

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță lansarea apelului de depunere a cererilor de solicitare a subvenției în avans pentru...

Cazuri de tranportare ilegală a lemnului în raionul Drochia

Trei cazuri de transportare ilegală a lemnului au fost depistate la marginea satului Mîndîc din raionul Drochia. Volumul total...
  sursa: cursbnm.md