fbpx
19.5 C
Бэлць
joi, aprilie 25, 2024

Majoritatea spitalelor din nordul Republicii Moldova nu publică contractele semnate la Compania Națională de Asigurări în Medicină

Citește și:

Majoritatea spitalelor raionale și republicane din nordul Moldovei sfidează normele legale și continuă să nu publice contractele semnate cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, la începutul fiecărui an. Din 12 instituții verificate doar două au publicat contractele pe paginile lor web. Este vorba despre Spitalul Raional Fălești și Spitalul Clinic Republican Bălți. Unele nici măcar site nu au. Împreună, cele 12 spitale gestionează un buget de peste 669 de milioane de lei, notează sănătate.info

Un lucru curios în cadrul documentării este că unii directori nu știu denumirea paginii web a instituției și nici ce fel de informație trebuie să conțină aceasta.

Spitalul Raional Fălești

Iurie Osoianu, directorul instituției, a reacționat abia după ce jurnaliștii i-au scris un mesaj pe telefon. A anunțat că va trimite contractul pe email, dacă e nevoie să-l vedă. Întrebat de ce acesta nu este plasat pe site, directorul a spus că poate și e plasat, dar el nu știe. De precizat că Iurie Osoianu tocmai a câștigat cel de-al doilea mandat de manager al Spitalului din Fălești, iar contractul, inclusiv acordul adițional la contract au fost plasate pe site pe 26 iunie, după discuția cu Sănătate INFO.

„Site-ul e în construcție. Posibil este plasat. Nu urmăresc ce este pe site. Dați-mi o adresă de email și eu vă trimit contractul”.

Pagina oficială a Spitalului raional Fălești se numește spital.falesti.org. Ambele documente pot fi accesate direct din google drive. Oricine vrea, are acces la ele. Astfel, Spitalul Raional Fălești a fost contractat anul acesta cu 39 de milioane 962 de mii 158 de lei. Puțin peste 8 milioane au fost repartizate pentru asistența medicală de ambulatoriu, 24 de milioane 140 de mii 471 de lei pentru asistența medicală spitalicească, iar pentru cazurile cronice 7 milioane și jumătate. Pe 14 mai, instituția a semnat un acord adițional cu CNAM pentru suma de 187 de mii de lei, dintre care peste 174 de mii 300 de lei sunt destinați Programului special „Infecția cu coronavirus de tip nou Covid19)”

Spitalul Raional Sângerei

Întrucât era într-o videoconferință, directorul Lilian Brînza a spus că probabil contractul e pe site, iar dacă nu-i, îl vor plasa. Abia mai târziu, contractul de la CNAM a fost plasat în secțiunea instituții. Responsabilul IT al spitalului a avut o justificare – contractul nu ar fi fost plasat până acum pe site din cauza unei erori tehnice. Asta, chiar dacă documentul ar fi trebuit să fie publicat încă la începutul anului.

Potrivit contractului, anul acesta Spitalul Raional Sângerei a fost contractat de către CNAM cu 38 de milioane 17 mii 67 de lei. Dintre acestea aproape 8 milioane au fost direcționate către asistența medicală de ambulatoriu, peste 23 de milioane pentru asistența medicală spitalicească și puțin peste 6 milioane pentru cazurile cronice.

Spitalul Raional Glodeni

Spitalul Raional Glodeni este o altă instituție medicală din Moldova care nu dispune de un site. Prin urmare, nici contractul semnat cu CNAM nu poate fi găsit nicăieri.

„Contractul este la mine. Noi nu avem site. Mai aveți alte întrebări?”, a fost răspunsului lui Valeriu Lazăr, directorul instituției, la întrebarea unde poate fi găsit documentul. Deși a fost anunțat că încalcă Legea privind asigurarea obligatorie de asistență medicală, Valeriu Lazăr a declarat că nu crede că încalcă legea în acest caz.

Anul acesta instituția a fost contractată cu 30 de milioane 856 de mii 16 lei, potrivit listei instituțiilor medicale publicată pe site-ul CNAM.

Spitalul Clinic Republican Bălți

Spitalul Clinic Republican din Bălți este al doilea spital din nordul Moldovei, care are plasat pe site-ul instituției contractul CNAM. Pentru anul acesta, instituția a negociat cu CNAM suma de 243 de milioane 59 de mii 112 lei. Pentru asistența medicală specializată de ambulatoriu sunt destinate 20 de milioane 502 mii 314 lei. Pentru asistența medicală spitalicească – au fost repartizați cei mai mulți bani – 181 de milioane 802 mii 522 de lei. Pentru cazurile cronice aproape 20 de mii, iar pentru 1.376 de ședințe de dializă – 2 milioane 745 de mii 120 de lei. Pentru serviciul de primiri urgențe sunt repartizate aproape 11 milioane de lei. În categoria transparență poate fi găsit și contractul pentru 2019.

Spitalul Raional Florești

„Mâine este vineri, noi avem o persoană responsabilă pentru asta. Avem contractul cu CNAM. Nu e nicio problemă, eu vă promit că mâine va fi publicat. O să-i aduc aminte persoanei responsabile să-l publice. În primul rând, vă spun sincer, pentru mine aceasta nu este o necesitate stringentă. Eu am foarte multe probleme, la noi sunt niște funcționari, care fiecare își obligațiile și volumul său de muncă. La noi este un contabil care se ocupă cu asta și este destul de deșteaptă. Nu știu de ce nu l-a publicat. Probabil a uitat. Eu port responsabilitate față de instanțele ierarhic superioare și, vă spun sincer, aceasta nu este prima necesitate. De la mine se cer complet alte lucruri, mai importante. Contractul este, noi l-am semnat. În principiu, facem față”, a declarat Valeriu Nichiforciuc, directorul spitalului.

Deși a promis să-l publice vineri, contractul nu era plasat nici astăzi.

Potrivit datelor prezentate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, anul acesta Spitalul Raional Florești a fost contractat cu suma de 57 de milioane 223 de mii 735 de lei.

Spitalul Raional Râșcani

La rubrica Transparență, nici Spitalul Raional Râșcani nu avea publicat niciun contract în timpul documentării materialului.

Directorul instituției, Gheorghe Roșu, a asigurat că documentul este plasat pe site, dar el nu știe la ce rubrică. A promis să întrebe specialistul IT al instituției, după care va reveni cu un răspuns. Managerul nu a mai revenit cu vreun răspuns.

Astăzi, contractul cu CNAM este publicat pe site-ul spitalului. Anul acesta Spitalul Raional Râșcani a fost contractat cu 36 de milioane 431 de mii 806 lei, potrivit site-ului CNAM.

Spitalul Raional Drochia

Directorul Galina Maximciuc, care și-a încheiat mandatul, nu a fost de găsită la telefon. Spitalul pe care l-a condus în ultimii cinci ani nu are un site, iar anul acesta, potrivit datelor prezentate de CNAM, instituția gestionează un buget de 44 de milioane 970 de mii 574 de lei.

Spitalul Raional Soroca

Situația este similară și la Spitalul Raional Soroca. Directoarea instituției, Angela Rusnac nu a răspuns la telefon și nici la telefonul din anticameră nu a fost găsită. Secretara instituției a spus de cel puțin trei ori „mai reveniți”, iar ulterior nici ea nu a mai răspuns la telefon. Anul acesta, instituția a fost contractată cu 58 de milioane 548 de mii 684 de lei.

Spitalul Raional Edineț

„Noi nu avem site. Am avut, dar s-a terminat proiectul. Atunci plasam pe site tot. Știm despre componenta transparență. Acum așteptăm Ministerul Sănătății, care ne-a promis tuturor spitalelor site, dar așteptăm deja de un an și jumătate. Mi-a propus o persoană juridică, dar este scump și apoi nu știi să te apuci singur să faci sau să aștepți Ministerul”, a declarat directorul instituției Anatolie Guțu.

Spitalul Raional Edineț a fost contractat anul acesta cu 55 de milioane 143 de mii 403 lei.

Spitalul Raional Dondușeni

La rubrica transparență, Spitalul Raional Dondușeni nu are publicat niciun contract. După ce secretara instituției a spus de revenit mai târziu, dar apelurile au fost mereu întrerupte. Prin urmare nu am putut afla de ce instituția nu a publicat până acum contractul semnat cu CNAM.

Pentru acest an Spitalul Raional Dondușeni și CNAM are de gestionat un buget de 22 de milioane 798 de mii 457 de lei.

Spitalul Raional Ocnița 

Directorul Spitalului Raional Ocnița, Damian Guțu, nu a răspuns la telefon și nici la mesaje. Nici această instituție raională nu are o pagină oficială, respectiv nu are nici contractul undeva publicat. Potrivit datelor prezentate de CNAM, anul acesta Spitalul a fost contractat cu 26 de milioane 889 de mii 189 de lei.

Spitalul Raional Briceni

Directoarea Claudia Veltman s-a arătat deranjată de sunet, spunând că lucrează 24 din 24 de ore și nu are timp să ne răspundă la întrebări.

„Sunt ocupată foarte mult. Noi lucrăm 24 din 24 de ore. Foarte mult de muncă” și ne-a închis telefonul.

Anul acesta, instituția pe care o conduce gestionează un buget de 30 de milioane 510 mii 564 de lei. Nici această instituție nu are o pagină web oficială, unde ar putea fi găsite informații despre modul în care sunt cheltuiți banii publici.

Vom aminti că transparența cheltuirii banilor publici este un domeniu critic și aproape tabu pentru autoritățile din Sănătate din Moldova. Deși fiecare cetățean al acestei țări, angajat, asigurat de stat sau plătitor pe cont propriu, are obligația să contribuie la Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală, procurând poliță medicală, responsabilii din domeniu nu depun practic niciun efort să ofere informații despre modul în care sunt cheltuiți banii primiți. Pentru că suntem o instituție media de nișă, ne-am propus să verificăm cum asigură instituțiile medicale această transparență și să înțelegem câți bani ajung în instituțiile medicale de la CNAM și pentru ce sunt cheltuiți aceștia.

Autor: Silvia Rotaru, Sursa: sanatate.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Dorin Recean despre Ilan Șor: „Am încrederea că va fi tras la răspundere”

Șeful Cabinetului de Miniștri, Dorin Recean se arată încrezuzt că instituțiile responsabile din Republica Moldova îl vor trage la...

/VIDEO/ La Edineț au demarat lucrările de construcție a unui complex multifuncțional sportiv

La Edineț au demarat lucrările de construcție a unui complex multifuncțional sportiv https://youtu.be/J8QlYJptoYI MARIA PRISACARI, director ADR Nord: „Suntem bucuroși să...
  sursa: cursbnm.md