fbpx
11.8 C
Бэлць
vineri, aprilie 19, 2024

Masacrul de la Fântâna Albă. 83 de ani de când sovieticii au ucis mii de români bucovineni

Citește și:

Astăzi se împlinesc 83 de ani de la masacrul de lângă localitatea Fântâna Albă când trupele sovietice au masacrat mii de români bucovineni într-o singură zi. Despre acest masacru s-a putut vorbi abia în anul 2000, până atunci orice referire la acest eveniment fiind interzisă de către autoritățile sovietice și mai apoi, de cele ucrainene, transmite radiochisinau.md. 

Fiind ademeniți cu promisiunea că li se va permite să treacă frontiera, în anul 1941 mai mulți români bucovineni au pornit în coloană spre România, cântând cântece patriotice și purtând icoane și steaguri bisericești. La hotar îi așteptau însă mitralierele NKVD-ului, care au început să tragă în coloana de oameni pașnici, printre care se aflau bătrâni, femei și copii. Ulterior aceștia au fost înmormântați în gropi comune iar printre cei înhumați erau și mulți oameni încă vii.

În memoria victimelor de atunci, în România 1 aprilie a fost decretată „Ziua Națională în memoria românilor, victime ale masacrelor, deportărilor, foametei și altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Ținutul Herța și Basarabia”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri

La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri pentru cei care vor să-și inițieze o...

/VIDEO/ Seniorii din nordul țării sunt mai abilitați în organizarea și implementarea activităților la nivel local

Realizarea inițiativelor locale contribuie la satisfacerea nevoilor de comunicare și participare socială a vârstnicilor. Conform sondajelor desfășurate în 35...
  sursa: cursbnm.md