fbpx
13.6 C
Бэлць
vineri, martie 29, 2024

Medicii urgentiști din Bălți sunt nemulțumiți de cum este repartizat adaosul de o 100% la salariu

Citește și:

Medicii de la Unitatea Primiri Urgențe de la Spitalul din Bălți acuză conducerea instituției că ar oferi într-o manieră discriminatorie adaosurile la salarii lucrătorilor implicați în tratamentul și controlul infecției COVID-19.

Aceștia au declarat pentru Sănătate INFO că deși interacționează zilnic cu pacienți suspecți, iar ulterior și confirmați cu SARS-COV-2, li s-a oferit un adaos salarial de doar 25%, în loc de 100%, cât prevede ordinul emis de Ministerul Sănătății la începutul lunii martie. Administrația spitalului își explică decizia prin faptul că UPU nu este secție cu profil COVID, prin urmare lucrătorilor de aici nu li se cuvine încă un salariu de funcție.

Ion Tutunaru este medic urgentist – internist în Unitatea Primiri Urgente la Spitalul Clinic Republican Bălți. Acesta spune că după declararea stării de urgență, în departamentul lor au ajuns diferiți pacienți, unii dintre ei fiind infectați cu COVID-19, lucru pe care medicii îl aflau abia după ce li se făcea testul.

Doctorul Tutunaru povestește că în fiecare zi, cel puțin trei pacienți care ajung în UPU sunt confirmați că au infecția. Chiar și așa, administrația Spitalului este de părere că riscul la care se supun cadrele medicale de aici nu este la fel de mare ca al celor care muncesc în cele două secții cu profil COVID-19.

„Problema care ne doare pe noi, cei care muncim în UPU, este că de când a început pandemia, zilnic suntem în contact cu pacienții al căror statut nu-l cunoaștem. Cei care se adresează la noi sunt pacienți cu diverse urgențe medicale: infarct miocardic, ictusuri, pacienți chirurgicali, pacienți cu traume. Absolut orice urgență ajunge la noi. Pacienții a căror stare nu este gravă, și noi le acordăm asistență medicală, pleacă acasă. Celor care sunt spitalizați, li se face testul la Covid-19. Uneori ei stau în secția noastră și câte 24 de ore, iar noi suntem obligați să-i supraveghem”, a explicat Ion Tutunaru.

Medicul afirmă că au adresat întrebarea privind remunerarea către administrație. Mai mult, el precizează că în ordinul Ministerului Sănătății nu este precizat că adaosul de 100% la salariu li s-ar cuveni doar celor care muncesc în secțiile cu profil COVID-19.

„Noi în fiecare zi avem pacienți care stau 24 de ore și nu știm dacă sunt sau nu pozitivi. Cum poate spune cineva că noi nu ne riscăm sănătatea?”, spune medicul.

Ion spune că dintre cei 258 de pacienți care au trecut prin UPU în luna aprilie, 92 au fost confirmați pozitiv la COVID-19, ceea ce înseamnă a treia parte dintre toți cei confirmați.

„Noi am întrebat de ce acest indicator nu se achită în valoare de 100 de procente? Secția de UPU este făcută așa că lucrează cu pacienții cu Covid și non-Covid. Deci, oamenii care ajung aici nu știu ce statut au, nu sunt testați. Sunt aduși suspecți cu infarct, ictus, care se depistează în 24 de ore. Ei stau la noi, noi acordăm ajutorul medical. Suntem în contact direct, știind că ei sunt infectați și nu suntem achitați ca și ceilalți. Eu pentru luna aprilie am ieșit cu 1.200 de lei în plus la salariu. Ce ăsta e adaos? Ei explică că noi nu suntem secție Covid și gata, nu avem statut de Covid. Am înțeles că special nu vor să pună secție cu statut de Covid ca să nu ne plătească”, ne povestește și Igor Calistru, un alt medic urgentist în același departament.

Administrația spitalului susține că adaosul de 15% la salariu s-a oferit pentru îndeplinirea indicatorului privind performanțele profesionale individuale de muncă, așa cum prevede ordinul nr.33 din 17 februarie 2020.

25% adaos la salariu a fost oferit pentru indicatori privind performanțele profesionale individuale de muncă, potrivit ordinului nr.84 din 28 aprilie 2020.

Adaosul de 100% s-a oferit angajaților, potrivit ordinului nr.243 din 9 martie 2020, unde în structura de state sunt funcții pentru primirea, trierea și acordarea asistenței medicale, pacienților care întrunesc condițiile de suspect/probabil/confirmat Covid-19. Ordinul, într-adevăr, nu precizează dacă acest adaos de 100% îl primesc doar cadrele medicale din secțiile cu profil COVID-19.

Pentru că ordinul emis de Ministerul Sănătății este destul de generalist, această mică portiță lasă la discreția managerilor de spitale cui plătesc adaosul de 100% la salariu și cui nu plătesc.

„100% au cei care sunt în contact cu pacienții cu Covid-19. Adică un șofer de ambulanță care duce testele la laborator are adaos de 100% la salariu. El ce face? Treaba lui este să ia containerul cu eprubete și să le ducă la laborator. Ce risc are el? Un medic din UPU care lucrează cu acești bolnavi, care pe urmă se confirmă că sunt pozitivi, primește 25 la sută, asistenta medicală care colectează proba primește tot 25%, atunci despre ce echitate vorbim? Nu știu care e logica administrației. Tot din răspunsul administrației găsim că medicul epidemiolog care a fost numit acum pe perioada asta, are adaos la salariu 50%. Veniți la noi în UPU și întrebați personalul medical dacă l-a văzut pe medicul epidemiolog sau pe cineva din administrație la noi în secție. Absolut nimeni niciodată nu a venit. Când am cerut să facem o adunare cu administrația, nu a venit nimeni, doar prin șeful departamentului s-a transmis că noi vom avea adaos de 25 la sută. Nu știu cum au calculat. Până la urmă întâlnire cu ei nu am avut”, ne-a spus indignat Ion Tutunaru.

În procesul verbal de pe 6 mai, comisia de validare a performanțelor individuale în muncă la Spitalul din Bălți a decis că dintre cei 1.476 de angajați evaluați, 132 vor primi adaos în valoare de 100%, 2  angajați – câte 50%, 1.113 – câte 15%, 108 – câte 25%, 3 – câte 8%, 114 – câte 7% și 4 – 0%.

Din componența acestei comisii fac parte directorul spitalului, șeful interimar al  Departamentului Economie, vice-directorul medical, președintele Comitetului Sindical al instituției și șeful Departamentului Pediatrie.

Medicii de la UPU spun că deși greul cel mai mare a fost pus pe umerii lor, nimeni nu le explică de ce pentru ei riscul de infectare este mai mic decât, de exemplu, pentru un șofer de la Ambulanță, care transportă eprubetele la laborator.

„Secțiile Covid1 și Covid2 lucrează cu pacienții care merg pe picioare. Dacă pacientul are saturația de oxigen mai joasă de 80, nu îl iau. Dacă nu merge pe picioare, nu îl iau. Le revin pacienții cei mai ușori, care stau câte unul în salon. Aduceți-ne pacienți cu statut negativ de care eu să nu mă tem că mă infectez și nu voi avea nicio pretenție. Noi avem grijă de pacienții cu ictus, confirmați, cu AVC, confirmați. Cum poți spune că nu suntem cu profil Covid?”, se întreabă medicul urgentist Igor Calistru.

Medicii sunt supărați și pe faptul că au fost reduse și funcțiile în Departamentul lor și din ATI. Dacă până în luna mai lucrau câte 2 urgentiști în gardă, acum au rămas câte unul, dar fac muncă pentru doi, cu același salariu.

„Adică, dacă noi lucram 2 medici urgentiști și un traumatolog, din luna mai, ne-au lăsat un traumatolog și un urgentist. Un post de urgentist, temporar a fost redus și un post de asistentă medicală. Dacă noi eram câte trei de gardă, acum suntem câte doi. Trebuia să facem câte 6-7 gărzi pe lună, dar acum facem câte 10-11”, a explicat pentru Sănătate INFO medicul Tutunaru.

El spune că oficial administrația spitalului nu le-a prezentat niciun document, care să explice nevoia reducerii de personal. Deciziile, potrivit lui Tutunaru, sunt luate într-un mod vădit netransparent, ceea ce contravine principiului transparenței în sănătate, potrivit căruia orice decizie pe care o ia administrația unei instituții medicale trebuie să fie coordonată cu angajații.

De asemenea, nimeni nu a anunțat angajații din această secție că pentru munca dublă pe care o fac, vor primi același salariu, cât pentru unul singur. 

„Funcția au redus-o, iar medicii care au rămas să lucreze, sunt pe același salariu. Un medic a plecat în concediu, altul este din grupul de risc și a plecat automat în concediu. Un alt medic este în concediu de paternitate. Am rămas 6 medici. Eu am fost trimis în carantină 14 zile, iar în această perioadă au activat doar 5 medici. Ei lucrau o tură și 2 zile acasă. Nu s-a redus niciun post de la resurse umane, de juriști, de la contabilitate, numai la noi s-au redus, că chipurile s-a micșorat numărul de adresări”, spune Ion Tutunaru.

L-am contactat pe managerul spitalului Bălți, Serghei Rotari să ne explice de ce, totuși, medicii de la UPU nu sunt salarizați conform ordinului privind remunerarea în COVID-19. Directorul afirmă că „banii au fost împărțiți pe merite” și nu neapărat s-a ținut cont de Ordinul Ministerului Sănătății. Mai mult, directorul s-a încurcat și în ordine, or, cel care prevede remunerarea cu adaos de 100% a angajaților medicali implicați în tratamentul și controlul infecției COVID-19 are nr.243.

„Sunt reguli după care se repartizează. Ordinul 308 spune că adaosul se dă pentru cei din prima linie, care primesc pacienții numai cu Covid. Ei au risc sporit de contaminare. Banii nu se dau conform ordinului, dar i-am împărțit pe merite. Sunt secții care nu au mult de lucru, cărora li se dau 15%. Celor din UPU le-am dat 15%, încă mai mult decât trebuie, dar conform ordinului ministerului nu sunt în grupa de risc. Noi avem două secții, Covid-1 și Covid-2. Conform ordinului lor li se achită 100%, dar majoritatea tot activează”, spune Serghei Rotari, directorul Spitalului Clinic Republican Bălți.

Vom preciza că ordinul ministerului nu prevede o delimitare a secțiilor cu profil COVID-19 și a celor non-COVID. La punctul 1, documentul spune că se aprobă: „indicatorul de performanță profesională „Acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19, în baza definiției de caz – suspect/probabil/confirmat”.

Explicația managerului pare, cel puțin, bizară având în vedere că în perspectivă Serghei Rotari admite că Departamentul UPU ar putea deveni cu profil COVID și astfel cadrele medicale de aici vor fi remunerați pe potrivă.

„Sunt secții care nu au de furcă cu Covid. Pe viitor dacă se micșorează numărul pacienților care vin, o să-i punem pe toți care vin prin UPU și o să-i remunerăm deja atunci cum trebuie. Până la Covid la noi veneau câte 200 pacienți în 24 de ore, acum sunt 28-30 la 4 doctori și la 4 asistente”, spune Rotari.

Cât despre reducerea personalului, Rotari spune că nu sunt cadre medicale îndeajuns.

„Sunt 3 medici de gardă. Funcțiile trebuie reduse, dar nu că noi vrem, noi nu avem medici. Avem medici pe buletin, în concediu, dar sunt 3 medici în UPU, 4 asistente medicale, 4 infirmiere, care lucrează permanent. Trebuie să micșorăm în unele cazuri pentru că avem 40-50 de adresări în 24 de ore. Reiese că pe oră vin câte 2 pacienți, la 3 doctori. Nu vă pare că este de ajuns? Banii nu se iau din vânt și se aruncă undeva. Este un ordin. Și eu vreau să dau mulți bani, dar dacă un medic vede în 24 de ore 30 de pacienți, dar unul nu vede niciunul, cum plătim?”, s-a întrebat Serghei Rotari.

Spitalul de la Bălți are 750 de paturi și 1.600 de lucrători. Acum în spital sunt 300 de bolnavi, dintre care 170 sunt cu Covid-19, a mai spus Serghei Rotari.

„Celelalte unități trebuie să facem așa ca să nu vină la muncă, sunt unii medici care fac parte din grupul de risc, alții sunt bolnavi, alții pensionari, unii au mers din cont propriu în concediu”.

Pentru că medicii de la UPU s-au arătat nemulțumiți și de insuficiența de echipamente medicale cu care sunt asigurați. Managerul, la rândul său, spune că pentru a suplini necesitățile a mai cerut bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină.

„Noi am scris o scrisoare la CNAM ca să ne finanțeze adăugător. Noi îmbrăcăm 25 de lucrători medicali de 4 ori pe zi. Asta sunt 100 de salopete, sunt cheltuieli foarte mari. Am scris să ne plătească adăugător pentru echipamente și pentru dializă, unde sunt cheltuieli mai mari. Acum acolo avem 22 de pacienți”, a adăugat Serghei Rotari.

În Secția UPU, Ion Tutunaru spune că s-a infectat un medic, care și acum este în concediu medical. Administrația susține că acesta s-ar fi infectat în drum spre muncă, întrucât medicul face naveta de la Florești la Bălți. Infectată cu COVID-19 este și o asistentă medicală din același Departament, care s-a tratat la domiciliu.

Vom preciza că pe 15 mai, ordinul din 9 martie, cu privire la motivarea personalului medical a fost abrogat. Astfel, potrivit ordinului Nr.466, 100% adaos la salariu se acordă personalului medical implicat nemijlocit în realizarea indicatorului de performanță profesională „Acordarea asistenței medicale pacienților cu Covid-19, în baza definiției de caz contact/suspect/probabil/confirmat”.

50% adaos la salariu se acordă pentru personalul medical din cadrul asistenței medicale prespitalicești și până la 50% adaos la salariu pentru personalul din cadrul asistenței medicale primare, implicat în realizarea acestui indicator.

Аutor: Silvia Rotaru/ Sursa: sanatate.info.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Un grup de persoane specializat în comercializarea drogurilor, depistat de polițiștii din Edineț

Un grup de persoane specializat în comercializarea drogurilor și întreținerea speluncilor, depistat de polițiștii din Edineț. În rezultatul perchezițiilor au...

VIDEO/ Mieluți cu cercei, cresc la Sîngerei

Primăvara se numără mieluții. În raionul Sîngerei, în gospodăria familiei Covalciuc au apărut cei mai frumoși mieluți, cu cercei...
  sursa: cursbnm.md