fbpx
24.7 C
Бэлць
marți, iulie 16, 2024

Mită de 37.000 de euro. Un bărbat a pretins că poate influența funcționari de la Ambasada română și judecători

Citește și:

Un bărbat acuzat de două acte de trafic de influență a fost condamnat la trei ani de închisoare. Inculpatul ar fi solicitat și primit sume de bani, pretinzând că poate influența funcționari publici pentru a facilita redobândirea cetățeniei române pentru soția și copiii unui denunțător. De asemenea, el a cerut bani pentru a interveni în favoarea unei cunoștințe a denunțătorului care fusese arestată, promițând să obțină o măsură preventivă mai blândă, transmite tv8.md. 

Sentința a fost dată pe 17 iunie de judecătorii de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), ancheta penală a fost inițiată în martie 2023 de Centrul Național Anticorupție (CNA), bazându-se pe un autodenunț.

Conform Procuraturii Anticorupție, între octombrie 2022 și septembrie 2023, inculpatul a solicitat și a primit de la un denunțător suma de 5 000 de euro, promițând că va influența funcționari publici de la Ambasada României pentru a urgenta procedura de redobândire a cetățeniei române pentru soția și copiii denunțătorului. Ulterior, a cerut încă 7 000 de euro sub același pretext.

În aceeași perioadă, când a aflat că o cunoștință a denunțătorului a fost arestată, inculpatul a cerut inițial 35 000 de euro, pretinzând că poate influența oficiali din cadrul Procuraturii și instanțelor judecătorești pentru a înlocui măsura arestului preventiv cu una mai blândă. Mai târziu, a redus suma solicitată la 25 000 de euro, afirmând că a reușit să influențeze soluția privind înlocuirea măsurii preventive. Autoritățile au reținut sub control o parte din suma cerută, respectiv 8 000 de euro.

Ancheta penală a durat 9 luni, iar dosarul a fost trimis în instanță în decembrie 2023. Pe 17 iunie 2024, instanța l-a găsit vinovat pe inculpat de comiterea infracțiunilor de trafic de influență și i-a impus o pedeapsă de 3 ani de închisoare, care va fi executată într-un penitenciar de tip semiînchis. Inculpatul a fost reținut preventiv pe durata procesului, măsura preventivă fiind menținută până la pronunțarea sentinței definitive.

Suma de 5 000 de euro și suma de 8 000 de euro, considerate bunuri obținute din infracțiune, au fost confiscate și trecute în proprietatea statului. De asemenea, a fost menținut sechestrul aplicat asupra sumei de 5 000 de euro pentru garantarea confiscării speciale.

Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de...

/METEO/ Maxime de +40 de grade. Cum va fi vremea astăzi, 16 iulie

Meteorologii prognozează pentru ziua de astăzi, 16 iulie 2024, maxime de până la +40 de grade. Noaptea mercurul în...
  sursa: cursbnm.md