fbpx
31.6 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 20, 2024

Moldova va avea acces mai rapid la medicamentele din UE

Citește și:

Moldova a semnat Acordul de achiziții comune al Uniunii Europene care îi permite să efectueze procurări de medicamente împreună cu țările UE. Statele semnatare ale documentului au un acces mai rapid, echitabil și adesea mai ieftin la medicamente și produse medicale. Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a spus că aceasta va permite să avem acces la medicamente care nu există în Republica Moldova și să coborâm costurile de procurare. „Achizițiile comune de medicamente sunt un pas foarte important care deja demonstrează că suntem o mică parte a Uniunii Europene, chiar și până la documentul semnat de aderareˮ, a menționat ministra în cadrul unei conferințe de presă. Evenimentul s-a desfășurat după întrevederea cu comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, aflată într-o vizită de lucru în Moldova, transmite IPN.

Ministra sănătății a spus că, în cadrul întrevederii, au fost subliniate evoluțiile în sectorul de sănătate din Republica Moldova, în contextul aderării la Uniunea Europeană, și oportunitățile de avansare a cooperării dintre Republica Moldova și UE în vederea consolidării sistemului de sănătate și alinierii acestuia la standarde internaționale și cele ale UE.

„Astăzi am semnat acest memorandum foarte important, care ne permite să efectuăm procurări de medicamente împreună cu țări ale Uniunii Europene, care vor permite să avem un acces la acele medicamente care nu se regăsesc aici, în Republica Moldova, și, de asemenea, să coborâm costurile de procurare, deoarece suntem o țară mică și uneori pentru companii nu există un interes de a veni la achizițiile pe care le anunțăm noiˮ, a comunicat Ala Nemerenco.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a menționat că acordul este un instrument foarte important în răspunsul la amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății.

„În calitate de semnatară a acestui acord, Republica Moldova, sistemul său de sănătate și cetățenii săi vor deveni mai puternici și mai bine pregătiți pentru a răspunde la orice fel de criză legată de sănătate. Semnând acest acord, Moldova se va alinia la un mecanism care permite tuturor statelor participante să aibă acces mai rapid, echitabil și adesea mai ieftin la medicamente și produsele medicale vitaleˮ, a menționat Stella Kyriakides. Semnarea acordului marchează încă un pas important în parcursul Republicii Moldova spre integrarea europeană, a conchis comisarul european.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Violențe extreme în Bangladesh. Peste 100 de persoane au murit

Trupe ale armatei au fost desfăşurate masiv pe străzile orașelor din Bangladesh sâmbătă, după o nouă zi de confruntări...

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Pe ce loc ne aflăm

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Țara noastră rămâne pe locul 152, la fel ca și în luna...
  sursa: cursbnm.md