fbpx
32.5 C
Бэлць
marți, iulie 16, 2024

Moldovenii fără serviciu, inclusiv cei reveniți de peste hotare, vor primi ajutor de șomaj

Citește și:

Cetățenii reveniți de peste hotare vor putea beneficia de ajutorul de șomaj oferit în Republica Moldova, majorat până la suma de 2.775 lei, în urma proiectului de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Asta chiar dacă nu dețin stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale ale RM. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, în cadrul unui briefing.

„Pe dimensiunea socială, în afară de majorarea ajutorului de șomaj de 2.775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, s-a decis ca această indemnizație să fie oferită și cetățenilor care revin acasă din diasporă, exceptând anumite reguli”, a menționat ministrul Finanțelor.

„Astfel, cetățenii care nu dețin stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale ale RM sau nu dețin toate actele necesare pentru a avea dreptul la ajutor de șomaj vor putea beneficia de suma de 2.775 lei lunar, ceea ce este echivalent cu mărimea salariului minim garantat în RM. Este o măsură fără precedent, care până la moment nu a fost aplicată în țara noastră”, a mai precizat Serghei Pușcuța.

Cheltuielile bugetare pentru majorarea indemnizației de șomaj pentru cetățenii care o primeau, dar în sumă mai mică, precum și alocarea ajutorului respectiv pentru cetățenii care nu au stagiul de cotizare vor fi finanțate cu 168 de milioane de lei suplimentar din bugetul de stat.

Indemnizația va fi achitată de către Casa Națională de Asigurări Sociale de Stat în temeiul informației primite de la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă.

Pentru a beneficia de ajutor de şomaj, persoanele care nu au statut de şomer urmează să se înregistreze la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa, pentru obţinerea statutului de şomer, conform legislaţiei în vigoare și solicitarea ajutorului de șomaj.

Persoanele care au statut de șomer, dar nu beneficiază de ajutor de şomaj, urmează să depună la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa o cerere de solicitare a ajutorului de şomaj în cuantum de 2.775 lei.

Șomerilor care deja beneficiază de ajutor de șomaj în cuantum mai mic decât suma de 2.775 lei, li se compensează din oficiu diferența respectivă, fără necesitatea depunerii unei cereri suplimentare.

Pentru a beneficia de dreptul de ajutor de şomaj, persoanele sunt rugate să depună cereri de solicitare la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, prin poștă sau în format electronic, expediate la distanță, la adresa de e-mail a subdiviziunii teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă (STOFM), în a cărei rază îşi au domiciliul sau reşedinţa. Adresele electronice şi lista telefoanelor de contact ale STOFM(se anexează).

Cererea de solicitare a statutului de șomer și/sau a ajutorului de șomaj urmează a fi depusă după intrarea în vigoare a legii și va fi însoțită de copiile buletinului de identitate, actelor care confirmă studiile și/sau calificarea deținută și o declarație pe propria răspundere, conform modelelor care pot fi descărcate aici: · cererea de solicitare a statutului de șomer; · cererea de solicitare a ajutorului de șomaj; · declarație pe propria răspundere.

Ajutorul de șomaj se plătește lunar, de către Casa Națională de Asigurări Sociale în baza informațiilor prezentate de către subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

După ridicarea stării de urgență, ajutorul de șomaj pentru toți șomerii se va acorda în condițiile Legii nr.105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurare de șomaj.

Pentru mai multe informații contactați Centrul de apel al ANOFM tel: 0 8000 1000, de luni până vineri.

Informează unimedia.md

1 COMENTARIU

  1. Soțul meu e revenit de peste hotare, se află în carantină,…Dar e foarte anteresant cum putem depune actele necesare dacă totul este anchis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de...

/METEO/ Maxime de +40 de grade. Cum va fi vremea astăzi, 16 iulie

Meteorologii prognozează pentru ziua de astăzi, 16 iulie 2024, maxime de până la +40 de grade. Noaptea mercurul în...
  sursa: cursbnm.md