fbpx
28.3 C
Бэлць
miercuri, iulie 24, 2024

Moldovenii preferă să prezinte declarațiile pe venit în format electronic

Citește și:

Numărul documentelor fiscale prezentate Serviciului Fiscal de Stat (SFS) prin intermediul sistemului informațional Declarația electronică de către persoanele fizice a crescut în decursul anului 2019, față de anul 2018, de mai bine de două ori, și a constituit circa 37,2 mii, potrivit MOLDPRES.

Datele statistice ale Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), administrator tehnic-tehnologic al sistemului informațional al SFS, mai arată că, anul trecut, numărul documentelor fiscale prezentate SFS prin sistemul Declarația electronică de către persoanele juridice a sporit, față de anul 2018, cu 9,6% și a alcătuit peste 1 mln 692 de mii.

Per total, în anul 2019 contribuabilii persoane juridice și persoane fizice au prezentat SFS circa 2 mln 437,9  mii de documente fiscale, dintre care 1 mln 729,2 mii – în format electronic și 310,5 mii – pe suport de hârtie. Ponderea documentelor fiscale prezentate în format electronic a crescut cu 4,43 puncte procentuale: de la 66,50%, în anul 2018, la 70,93%, în anul 2019.

Conform acelorași date, în perioada de referință, numărul total al contribuabililor care aveau acces la serviciile fiscale electronice a alcătuit circa 175,2 mii, dintre care 65,1 mii sunt persoane juridice și peste 110 mii – persoane fizice.

Cel mai frecvent, contribuabilii au accesat sistemele informaționale Declarația electronică, Contul curent al contribuabilului și e-Factura. Anul trecut, în sistemul informațional e-Factura au fost înregistrate și procesate peste 2 mln 164 mii de facturi, cu 33,4 la sută mai mult decât în anul 2018, iar prin sistemul Contul curent al contribuabilului au fost generate în regim on-line per total peste 4,1 mln de rapoarte.

Sistemul informațional Declarația electronică este destinat depunerii declarațiilor electronice de către persoanele juridice și fizice prin asigurarea întregului ciclu de viață al unui document electronic: creare, semnare, depunere și acceptare, iar sistemul Contul curent al contribuabilului asigură evidența obligațiilor fiscale ale persoanelor juridice și fizice pe toate clasificatoarele bugetare și procesul de unificare a notelor de plată pe toate tipurile de impozite pentru efectuarea unei singure achitări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Au crescut taxele de studii la universitățile din Republica Moldova. Care sunt cele de la USARB

Taxa de studiu la universităţile din Republica Moldova a crescut. La Universitatea Alecu Russo din Bălți cea mai scumpă...

O fetiță din Sîngerei s-a născut în ambulanță. Nașterea a decurs fără complicații

O fetiță s-a născut în ambulanță, la data 19 iulie curent. La ora 15:33, Dispeceratul comun de urgență al...
  sursa: cursbnm.md