fbpx
12.1 C
Бэлць
sâmbătă, mai 18, 2024

Negocierile în formatul 5+2 sunt blocate. Dialogul trebuie să continue în alte formate

Citește și:

Negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul 5+2 nu se pot desfășura din momentul declanșării războiului în Ucraina de către Federația Rusă. În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău trebuie să continue discuțiile cu Tiraspolul în alte formate existente, cum ar fi formatul 1+1. Declarațiile au făcute după întrevederea vicepremierului în exercițiu Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, cu ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani. Oficialul străin efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova în contextul deținerii de către Macedonia de Nord a președinției în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, transmite IPN.

„În condițiile actuale din cauza războiului început de Federația Rusă împotriva Ucrainei, evident că negocierile de reglementare transnistreană în formatul 5+2 nu sunt posibile. Dar noi depunem tot efortul pentru a continua dialogul cu autoritățile separatiste din stânga Nistrului în interesul comun al tuturor celor care se află pe teritoriul țării noastre – să menținem pacea și stabilitatea”, menționat Nicu Popescu.

Potrivit lui, chiar dacă dialogul în formatul 5+2 este în imposibilitatea de a-și continua lucrul, autoritățile de la Chișinău, pe toate căile posibile, fac tot ce este necesar pentru a menține dialogul și stabilitatea pe teritoriul țării. „Astăzi am reconfirmat din nou atașamentul clar și ferm al Republicii Moldova față de obiectivele noastre, atât în plan extern, cât și intern – și anume reintegrarea pașnică a țării noastre, reintegrare pe care vrem să o obținem prin dialog, prin negocieri, prin diplomație. Astfel să putem reveni la o stare în care Republica Moldova își recapătă suveranitatea și teritorială pe întreg teritoriul țării noastre”, a notat vicepremierul Popescu.

Acesta a mai spus că a fost reiterat clar obiectivul de a ajunge la situația în care Federația Rusă își retrage trupele și armamentele care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, metoda de atingere fiind exclusiv pașnică.

Ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, a menționat că vizita sa reprezintă un semnal clar că președinția în exercițiu a OSCE sprijină Republica Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări. „Cunoaștem că agresiunea contra Ucrainei a creta provocări specifice pentru reglementarea conflictului transnistrean. Acest proces vital este o prioritate clară pentru Președinția noastră. Scopul nostru este rezolvarea pașnică, sustenabilă și complexă a diferendului transnistrean. Orice soluție trebuie să se bazeze pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru Transnistria”, a declarat Bujar Osmani.

Potrivit lui, chiar dacă activitatea în formatul 5+2 este suspendată, acesta rămâne unicul format agreata reciproc pentru reglementare. „Noi vom susține orice eforturi care vor asigura o dinamică pozitivă în sprijinul implementării complete a măsurilor deja agreate și pentru identificarea noilor măsuri. Mai mult ca atât, noi credem că trebuie să continue discuțiile între negociatorii principali”, a mai apus Bujar Osmani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul slovac Robert Fico este în stare stabilă, dar gravă

Starea prim-ministrului slovac Robert Fico s-a stabilizat, dar rămâne gravă, a declarat sâmbătă ministrul Sănătăţii din ţară, în urma...

Accident GRAV la intrare în orașul Ialoveni. Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale

Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost implicat într-un accident grav, produs la intrare...
  sursa: cursbnm.md