fbpx
25.8 C
Бэлць
joi, mai 23, 2024

Noi forme de subvenționare a fermierilor. Statul va contribui anual la susținerea a cel puțin 7000 de agricultori

Citește și:

Fermierii din Republica Moldova și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații vor avea posibilitate să efectueze investiții mai mari în  modernizarea sectorului agricol, diversificarea producției, dezvoltarea infrastructurii de prelucrare și creșterea competitivității și a calității produselor obținute.

Cabinetul de miniștri a aprobat un nou regulament pentru alte două forme de subvenționare: postinvestiție și subvenționarea investițiilor pe etape. Documentul va contribui la îmbunătățirea performanței afacerilor agricole și la alinierea cerințelor de calitate și siguranță a alimentelor la standardele UE.  

„Prin implementarea regulamentului, statul va contribui anual la susținerea a cel puțin 7000 de fermieri – beneficiari de subvenții – pentru care se vor aloca circa 50% din mijloacele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. La fel, anual, va fi posibilă atragerea investițiilor în sectorul agroindustrial de peste 5 miliarde lei,  care vor contribui la crearea a circa 2000 locuri noi de muncă, inclusiv sezoniere”, a comunicat vicepremierul Vladimir Bolea. 

Potrivit regulamentului, subvenționarea postinvestiție are loc după efectuarea investiției, în baza costurilor suportate integral de agricultor. Subvenționarea investițiilor pe etape va fi efectuată în baza proiectului investiţional, evaluat de către Agenţia de Intervenție și Plăți pentru Agricultură şi autorizat pentru plata subvenției după implementarea fiecărei etape, în baza costurilor suportate integral. Perioada de implementare integrală a proiectului investițional pe etape este de până la 36 luni (trei ani consecutivi).

Plafonul anual pentru un solicitant în cadrul formei de subvenționare postinvestiție este de maxim 7 milioane de lei. Excepție fac fermierii din sectorul zootehnic, care vor putea accesa până la 10 milioane de lei. Totodată, statul va oferi până la 12 milioane de lei unităților de procesare a laptelui, fondatorii cărora sunt și producători de lapte, și până la 12,5 milioane de lei pentru producătorii de lapte. Pentru grupurile de producători agricoli, cooperativele de întreprinzător sau asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, subvențiile nu vor depăși valoarea de 15 milioane de lei.

Pentru a motiva tinerii fermieri, femeile-fermiere și migranții reveniți, se propune ca subvențiile calculate în condiții generale să fie majorate cu 10% din valoarea subvenției autorizate. Pentru investițiile efectuate în utilaje sau echipamente fabricate în Republica Moldova, proiectul prevede majorarea subvenției cu 20%.

Pentru proiectul investițional pe etape, valoarea subvenției acordate unui solicitant nu va depăși 15 milioane de lei, iar pentru grupurile de producători agricoli sau cooperativele de întreprinzător, valoarea subvențiilor va fi de până la 25 de milioane de lei. Implementarea proiectului se va realiza în limita mijloacelor financiare ale Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, aprobat anual prin Legea bugetului de stat.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

SUA critică decizia Spaniei, Irlandei şi Norvegiei de a recunoaşte Palestina ca stat

Casa Albă a dezaprobat, miercuri, decizia pe care Spania, Irlanda şi Norvegia au luat-o de a recunoaşte formal Palestina...

/VIDEO/ Tinerii spun NU corupției. Elevii din Răuțel au învățat care sunt consecințele corupției

Elevii claselor a 8-a și a 9-a de la Gimnaziul „Alexei Mateevici”, din satul Răuțel, raionul Fălești spun: „Nu...
  sursa: cursbnm.md