fbpx
17.3 C
Бэлць
luni, aprilie 15, 2024

Parlamentul a aprobat crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării

Citește și:

În Republica Moldova va fi instituit Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Parlamentul a votat în primă lectură proiectul de lege propus în acest sens de președinta Maia Sandu, transmite IPN.

Vicepreședintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Virgiliu Pâslariuc, a declarat în plen că Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va avea misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale. Instituția va implementa măsurile ce se impun pentru a asigura securitatea spațiului informațional și pentru a crește gradul de reziliență a societății în fața amenințărilor.

Centrul va avea dreptul să înainteze autorităților publice propuneri de modificare a cadrului normativ, dar și să sesizeze organele de drept în cazul depistării încălcărilor legislației naționale în domeniu.

Virgiliu Pâslariuc a menționat că Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va fi condus de un director numit în funcție de Parlament la propunerea președintelui țării, pentru un termen de 5 ani. Candidatura directorului va fi selectată în urma unui concurs public organizat de șeful statului.

Directorul va fi asistat de un adjunct numit în funcție de președinte, la propunerea directorului Centrului. Totodată, în cadrul Centrului va fi constituit un Consiliu constituit din 11 membri, desemnați de autoritățile publice și societatea civilă, care va evalua activitatea instituției.

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectură finală.

La ședința de joi, deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au cerut ca acest proiect să fie exclus de pe ordinea de zi. Însă majoritatea parlamentară nu a susținut acest demers. Pentru că această solicitare, dar și alte inițiative nu au fost susținute, deputații BCS au anunțat că în semn de protest nu vor participa la ședința de joi și nici la cea de vineri. De asemenea, la ședință nu participă nici deputații independenți care anterior făceau parte din fracțiunea Partidului Șor, declarat neconstituțional.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/DOC/ Scandal la Consiliul Raional Fălești. Cine totuși este președintele raionului

Scandal la Consiliul Raional Fălești. Potrivit unei decizii emisă astăzi de unii consilieri, actualul președinte Vadim Roșca din partea...

Zelenski, apel către Occident: „Încetaţi să mai toleraţi terorismul rusesc!”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru...
  sursa: cursbnm.md