fbpx
38.9 C
Бэлць
miercuri, iulie 17, 2024

Premierul Dorin Recean și reprezentanții autorităților publice din Soroca au discutat despre dezvoltarea raionului

Citește și:

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice și ai serviciilor desconcentrate din raionul Soroca. Au fost discutate proiectele realizate la nivel local, valorificarea fondurilor de preaderare la UE pentru a implementa altele noi și aspectele pe care trebuie să se axeze, în mod prioritar, activitatea autorităților.

„Vă îndemn să folosiți tot spectrul de instrumente pentru a vă crește capacitatea administrativă, pentru a deveni primării puternice, care vor asigura servicii calitative cetățenilor. Etapa actuală importantă este accesarea fondurilor de preaderare”, le-a spus primarilor Dorin Recean. 

Pentru a spori capacitățile de absorbție a fondurilor de dezvoltare, disponibile pe măsura avansării în procesul de integrare europeană, șeful Executivului a menționat instrumente ca amalgamarea voluntară, asociațiile de dezvoltare intercomunitare, grupurile de inițiativă locală. Este esențială și dezvoltarea capacității autorităților locale de a scrie proiecte.

„Trebuie să accelerăm cooperarea între localități, să regionalizăm serviciile. Soroca are o poziție privilegiată din două considerente: locuri foarte frumoase, unde se pot dezvolta rute de turism, și calitatea drumului Chișinău-Soroca, care favorizează raionul”, a adăugat premierul.

Principalele proiecte deja implementate sau în curs de realizare, care au îmbunătățit viața a peste șase mii de localnici, țin de construcția și reabilitarea sistemelor de aprovizionare cu apă. În același timp, au fost instalate sisteme de iluminat, au fost renovate și dotate clădiri publice. Printre satele beneficiare sunt Dumbrăveni, Zastînca, Dărcăuți, Volovița, Ocolina, Schineni, Vasilcău și altele.

Alte investiții semnificative sunt direcționate pentru reabilitarea drumurilor locale. În prezent sunt reparați circa 30 km de drumuri locale din raion. 

Premierul a evidențiat și importanța susținerii mediului de afaceri, astfel încât să fie create locuri de muncă și să crească capacitatea întreprinzătorilor de a investi în proiecte sociale. „Avem foarte mult ajutor din afară, dar nu putem mereu să funcționăm așa. Trebuie să dezvoltăm economia ca să avem posibilități proprii de a realiza proiecte pentru oameni”, a spus Dorin Recean.

Printre problemele sesizate de primari sunt lipsa gunoiștilor autorizate în localitățile rurale și activitatea instabilă a feriboturilor utilizate la traversarea frontierei cu Ucraina. În unele localități, rămâne actuală nevoia de asigurare cu apă, iar programul Satul European vine cu soluții în acest sens. De asemenea, este la etapa de pregătire documentația tehnică pentru construcția stației de epurare în municipiul Soroca şi a sistemelor funcționale de colectare a apelor uzate.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Lanurile de porumb și floarea soarelui sunt compromise în proporție de 90%. Ce pierderi vor suporta agricultorii din nordul țării

Seceta a afectat culturile de floarea soarelui și porumb din nordul țării. https://youtu.be/q-US1roIHio Oleg Timcu din Petrunea, Glodeni spune că lanurile...

Un nou Cod galben, emis de meteorologi. De această dată, instabilitate atmosferică

Meteorologii au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică. Acesta va intra în vigoare astăzi, în intervalul orelor 13:30 -...
  sursa: cursbnm.md