fbpx
16.4 C
Бэлць
miercuri, octombrie 4, 2023

Premierul Ion Chicu a participat la ședința Colegiului MAI

Citește și:

Prim-ministrul Ion Chicu a participat astăzi la ședința Colegiului Ministerului Afacerilor Interne, unde a fost prezentă conducerea ministerului și a instituțiilor subordonate și coordonate. La ședință a participat și președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În raportul prezentat, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a informat despre rezultatele activității MAI în 2019 și prioritățile pentru 2020, menționând problemele confruntate de minister.

În 2019, echipa ministerului și instituțiile subordonate au fost concentrate pe actualizarea normelor naționale și armonizarea lor cu directivele europene, fortificarea capacităților instituționale ale MAI și subdiviziunilor, eficientizarea activității, combaterea și prevenirea corupției. Obiectivele urmărite sunt creșterea încrederii oamenilor față de Poliție și îmbunătățirea ordinii publice.

Printre problemele evidențiate sunt implementarea fragmentară și neconformă a politicilor în domeniu, diminuarea prezenței Poliției în mediul rural și deficiențele în implementarea principiilor poliției comunitare.

Pavel Voicu a vorbit și despre managementul frontierei de stat, menționând că în 2019 a fost traversată de cca 10,37 milioane oameni la intrare și 10,39 milioane la ieșire din R. Moldova.

Secretarul de stat al MAI, Ianuș Erhan, a informat premierul că Planul de acțiuni al MAI pentru 2019 a fost realizat în proporție de 74% și a prezentat explicații pentru devieri.

Premierul Chicu a mulțumit polițiștilor pentru munca depusă, dedicație și devotament și a îndemnat conducătorii MAI și ai instituțiilor subordonate să contribuie la creșterea încrederii în viitorul R. Moldova, în special în rândul tinerilor. „Anul 2019 a fost plin de turbulențe politice și trebuie apreciat meritul Dvs. în menținerea ordinii publice. Voi, oamenii cu epoleți, sunteți promotori ai securității, solidarității și încrederii în ziua de mâine. Rolul vostru în educarea tinerei generații este primordial”, a menționat șeful Cabinetului de miniștri.

Ion Chicu a vorbit despre necesitatea de a combate percepția eronată a dependenței absolute a bugetului public de asistența externă care a constituit doar 2,4% în totalul de cheltuieli ale R. Moldova.

Șeful Executivului a accentuat necesitatea focusării pe educația patriotică și a solicitat conducerii MAI să identifice forme și oportunități de a acționa pe această dimensiune.

Premierul a vorbit despre extinderea programului „Prima Casă” și a menționat că polițiștii de sector vor beneficia de privilegiile programului.

Sursa: moldpres.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Oamenii din nordul țării despre modificările Codului Electoral: „Dacă au furat, o să mai fure”

Parlamentul a votat, astăzi 4 octombrie, în lectură finală modificările Codului Electoral. Potrivit noilor prevederi persoanele care sunt bănuite,...

/VIDEO/ ONG-uri din mai multe țări se unesc în lupta împotriva corupției. La Bălți se organizează o conferință cu invitați internaționali

Bunele practici dar și strategii comune în domeniile transparenței decizionale, prevenirii și combaterii corupție în țările Parteneriatului Estic sunt...
  sursa: cursbnm.md