fbpx
13.1 C
Бэлць
duminică, aprilie 14, 2024

Promo-LEX cere acțiuni rapide pentru eliberarea jurnalistei, Viorica Tătaru, reținută la Tiraspol

Citește și:

Asociația Promo-LEX a informat de urgență Biroul Politici de Reintegrare despre faptul că reportera TV8, Viorica Tătaru, a fost reținută la Tiraspol, în timp ce filma protestul organizat de autoritățile separatiste. Singurul detaliu pe care a reușit să ni-l comunice e că este însoțită pentru audieri la așa-zisul minister al securității.

Într-un comunicat, Promo-LEX subliniază necesitatea unei acțiuni rapide pentru asigurarea siguranței și eliberării jurnalistei.

Având în vedere această situație critică, Asociația Promo-LEX solicită Guvernului să intervină fără întârziere pentru a stabili circumstanțele detenției și a asigura eliberarea imediată a jurnalistei Viorica Tătaru: „Este esențial ca autoritățile să acționeze decisiv pentru protejarea drepturilor și libertății presei în regiune”.

Totodată, Promo-LEX cere Misiunii OSCE în Republica Moldova „să joace un rol activ în acest caz, folosind toate mijloacele diplomatice și de monitorizare pentru a documenta situația și a facilita eliberarea jurnalistei. Rolul OSCE este crucial în medierea și asigurarea respectării drepturilor omului în regiuni tensionate”.

Un apel a fost lansat și către:

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului„să monitorizeze îndeaproape această situație, să documenteze orice încălcări ale drepturilor jurnalistei și să alerteze raportorii speciali ONU cu privire la această situație. Intervenția ONU poate fi un factor decisiv în asigurarea respectării drepturilor fundamentale”;

Misiunile diplomatice străine în Republica Moldova„să ia act de această situație critică și să exercite presiuni pe canale diplomatice pentru a asigura eliberarea rapidă și în siguranță a jurnalistei. Rolul comunității internaționale este vital în promovarea libertății presei”;

Procuratura Generală a Republicii Moldova„să inițieze imediat un proces penal pentru a investiga circumstanțele acestei detenții, să documenteze toate încălcările drepturilor jurnalistei și să acționeze pentru a aduce responsabilii în fața justiției”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md