fbpx
4.7 C
Бэлць
vineri, decembrie 1, 2023

„Propunerea MAIA este una întârziată și insuficientă” Fermierii anunță un nou protest

Citește și:

Asociația Forța Fermierilor anunță un nou protest, precizând că acțiunile ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA)sunt insuficiente și întârziate. Mulți agricultori mici și mijlocii riscă să dea faliment. Membrii Asociației urmează că aibă astăzi o nouă întrevedere la MAIA, scrie jurnal.md

Sămbătă, 18 noiembrie, asociația Forța Fermierilor a primit răspunsul ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la propunerile femierilor, expuse în cadrul întrevederii din 17 noiembrie.

Potrivit unui comunicat al fermierilor, ministerul Agriculturii propune crearea unui grup de lucru, care va examina dosarele producătorilor agricoli, care se află în dificultatea achitării datoriilor, acumulate în perioada 2022-2023. Totodată, MAIA nu pomenește nimic despre compensații din Fondul de Dezvoltare Națională a Agriculturii pentru anul 2024.

„Propunerea Ministerului este una întârziată și insuficientă. Este evident că toate procedurile de verificare a dosarelor vor dura cel puțin căteva luni, în care mii de fermieri riscă să fie deposedați de tehnica agricolă, terenuri și chiar casele de locuit sau să piardă controlul asupra întreprinderilor lor. Mulți agricultori nu dispun de acest timp! În aceste circumstanțe, Asociația Forța Fermierilor continuă să se pregătească pentru protest, care a fost anunțat pentru 22 noiembrie”, anunță Forța Fermierilor.

Asociația mai precizează că astăzi la orele 11.30 vor avea încă o întrevedere cu ministrul agriculturii, la care vor discuta revendicările fermierilor.

„Proiectul nostru prevede un plan complex de salvare a fermierilor micro, mici și mijlocii în 3 etape:

1. Se aplică imediat pentru 3 luni un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase.

2. Timp de 2 luni activează Comisia specială cu participarea reprezentanților autorităților abilitate și asociațiilor producătorilor agricoli, care examinează dosarele fermierilor în baza solicitărilor lor și , după caz, obligă Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele de atestare a circumstanțelor survenite ca urmare a unor fenomene/evenimente în afara controlului debitorului, de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutare a obligației debitorului în contextul raporturilor contractuale comerciale. Prezentul aviz nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară.

3. în anul 2024 50 procente din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural se acordă ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețuri extrem de mici de comercializare și condițiile climaterice. Plăți directe urmează să fie achitate exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii nu mai tărziu de 1 martie 2024 în baza unui Regulament, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și asociațiile producătorilor agricoli și aprobat de către Guvern nu mai tărziu de 20 decembrie 2023”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Moment istoric în nordul țării: A fost pusă piatra de temelie a Catedralei Românești, la Bălți

Într-o ceremonie plină de solemnitate, astăzi, la Bălți, a fost pusă piatra de temelie a Catedralei Românești. Momentul este...

Este Moldova pregătită să adopte Agenda europeană privind clima?

În 2023 a fost înregistrată cea mai călduroasă lună septembrie din istoria măsurătorilor meteorologice în mai multe țări europene....
  sursa: cursbnm.md