fbpx
18.2 C
Бэлць
luni, iunie 24, 2024

PSRM și Partidul ȘOR vor lupta în turul doi în Găgăuzia

Citește și:

Candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, și candidatul Partidului Socialiștilor, Grigorii Uzun s-au clasat pe primele două locuri la alegerile pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, pe 30 aprilie, și se vor confrunta în turul doi, pe 14 mai, într-un scrutin cu încărcătură geopolitică, transmite europalieră. 

Guțul a obținut 14 89p de voturi potrivit rezultatelor preliminare ale scrutinului din 30 aprilie, publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, iar Guzun – cu câteva zeci de voturi mai puțin, anume 14 849.

Ambii candidați s-au pronunțat pentru relații mai strânse cu Rusia, iar fostul președinte pro-rus, Igor Dodon, care l-a sprijinit pe Uzun, a spus în campania găgăuză că-l va „aduce” în vizită în Găgăuzia pe liderul rus Vladimir Putin, dacă socialiștii și el personal revin la putere, în R. Moldova.

Candidații pro-ruși au dominat campania și rezultatele

Pe un îndepărtat loc trei, cu 9 132 de voturi, s-a situat un alt candidat pro-rus, Victor Petrov, în timp de partidul pro-european de guvernământ, PAS, nu a avut niciun candidat în autonomia cu aproximativ 50 de mii de alegători din sudul R. Moldova.

Petrov a fost sprijinit de deputatul socialist, Vasile Bolea, în pofida deciziei generale a PSRM de a-al sprijini pe Uzun, electoratul socialiștilor scindându-se. În campania electorală, Petrov a mers în vizită în Tatarstan, unde „a discutat despre dezvoltarea parteneriatului economic între Tatarstan și Găgăuzia”. Dar autoritățile de la Chișinău i-au interzis accesul președintelui din Tatarstan, Rustam Minnihanov, care a încercat să-i întoarcă vizita lui Uzun, interdicția trezind furia Moscovei.

Președinta Maia Sandu a declarat că își dorește ca alegerile bașcanului Găgăuziei să fie libere și corecte, dar că mai mulți candidați ar fi „mai degrabă agenți ai Federației Ruse decât politicieni care își doresc să lucreze pentru cetățenii din autonomia găgăuză”.

Chiar dacă autonomia găgăuză a găzduit mii de refugiați ucraineni, unii fiind etnici găgăuzi din Bugeacul ucrainean (sudul Basarabiei), războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei nu a schimbat masiv opinia alegătorilor găgăuzi față de Rusia.

Promisiunea „aducerii” lui Putin și vizita online a lui Kirkorov

Europa Liberă a filmat sala casei de cultură de la Comrat plină de alegători care aplaudau promisiunii lui Igor Dodon să-l aducă în vizită pe Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arest pentru deportarea ilegală de copii din Ucraina, ceea ce este o crimă de război. Uzun, candidatul sprijinit de Dodon a călătorit în timpul campaniei la Moscova. Uzun a fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și deputat în Parlamentul de la Chișinău din partea Partidului Socialiștilor.

Candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, al cărei partid a fost sancționat de Statele Unite pentru interferențe ilegale în procesul electoral și promovarea intereselor Kremlinului în R. Moldova, a promis în campanie să transforme Găgăuzi într-un „tărâm de vis”. La concertele sale electorale, a evoluat online interpretul rus Filip Kirkorov, acuzat de sprijinirea invaziei rusești în Ucraina. Pentru candidata Partidului Șor, originară din satul Etulia și puțin implicată până acum în viața politică a Găgăuziei, s-a pronunțat un alt artist rus, Nikolai Baskov, cunoscut pentru declarații în sprijinul invaziei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Nou curriculum școlar. Părinții se arată mulțumiți

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți, care cred că acestea vor ajuta la atingerea unui nou nivel...

Un bărbat de 31 de ani s-a înecat în lacul dea Valea Trandafirilor: A fost căutat toată noaptea de scafandrieri

O persoană și-a pierdut viața în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului. În seara zilei de 22 iunie...
  sursa: cursbnm.md