fbpx
39.6 C
Бэлць
miercuri, iulie 17, 2024

Punct și de la capăt. O frumoasă livadă de cireși crește în locul celei de meri, devastată de furtuna din vara lui 2023

Citește și:

Proprietarii mai multor livezi din raionul Edineț suportă și astăzi consecințele  furtunii din vara lui 2023. Unii au fost nevoiți să restabilească în totalitate livada, alții au cheltuit milioane de lei pentru sistemele antigrindină distruse în urma intemperiei.

STELA STRELEȚCHI, agricultoare sat. Buzdugeni: „Pe 25 iulie a fost uragan, care a venit din România, și a fost foarte strașnic. Noi ziua am lucrat aici, până la orele patru, am mers acasă, noaptea, când am venit a doua zi dimineața la ora cinci, nu aveam nimic. Toți pilonii, toată rețeaua electrică, totul a fost la pământ, absolut tot, tot, tot. Toți copacii, din 6500 de copaci, nu mai avem nici 400, din ceea ce a mai rămas.”

IANEC STRELEȚCHI, proprietarul livezii sat. Buzdugeni: „După furtună, primele două săptămâni, nu am vrut nimic. M-am gândit că nu-i tolc să mai faci iar totul de la zero. Iar trebuie să treacă trei-patru ani până la prima roadă. Apoi nu sunt bani. Timpul e foarte scump. Apoi am început să căutăm copaci pe loc, în Moldova nu am găsit, a fost greu, pe ei trebuie să îi comanzi măcar pentru un an înainte.”

VASILE STRELEȚCHI, proprietarul livezii sat. Buzdugeni: „Vedeți, asta s-a salvat pentru că a fost anul trecut în primăvară sădită, a fost elastică, o aplecat-o. Cu toate că, dacă vă uitați, uitați-vă la tulpină, aici, ea acum se învelește, dar era, că se vedea lemnul viu. Și l-am tăiat foarte scurt, și nici nu ne-am gândit că o să arate așa cum arată acum”.

Astăzi, la un an distanță de la intemperie, pe locul pomilor de meri distruși de grindină, au fost plantați cei de cireși, importați din Olanda.

„Iaca avem prima roadă, copaci sădiți de pe 3 aprilie, uitați-vă! Și vă invităm cu drag peste doi ani la multă, multă roadă! Cu ajutorul Domnului! Seamănă să fie un început bun!”

Noua livadă i-a costat pe proprietari peste un milion de lei. Familia a scos din casă banii agonisiți și a accesat un credit în valoare de 615 mii de lei.

IANEC STRELEȚCHI, proprietarul livezii sat. Buzdugeni: „Noi anul trecut am reușit să comercializăm cireașa pe care am avut-o. Am avut puțin mai mult de 10 tone. Ceea ce am avut strâns și creditul. Credit numai decât pentru puieți, credit. Am primit cred că undeva o lună jumătate în urmă suportul promis de Guvern, în sumă de 240 de mii de lei și ne-au mai dat și pentru defrișare. Ne-au ajutat numai pe mărul care a fost și a trecut prin AIPA, în rest, tot ce a fost, au spus că nu merge.”

DORIN RECEAN, primul ministru al RM: „Este extraordinară, în special oamenii care au muncit și oamenii care în ciuda greutăților, și intemperiilor s-au mobilizat și s-au ajutat reciproc, și iată au refăcut livada. În primul rând o să vedem cum să găsim o soluție pentru ca familia să poată să-și finalizeze proiectul de protejare de grindină a livezilor și împreună cu colegii de la minister și de la AIPA, trebuie să vedem care sunt posibilitățile.”

Intemperiile din vara anului 2023, nu au ocolit nici livada Liliei Zaporojan.

LILIA ZAPOROJAN, agricultoare: „Activăm de 26 de ani și avem deja experiență, am trecut la livezi performante, supra intensive și sperăm că de acum să avem succese. Am avut o furtună complicată, ne-au doborât copaci, ne-au doborât sistemele anti grindină, într-un cuvânt, milioane s-au deteriorat. Avem cireșe care sunt aduse din Olanda, sunt de o calitate bună, prune și măr, soiuri noi, direcția noastră de a vinde este spre Europa.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Medvedev amenință cu un război mondial dacă Ucraina va adera la NATO

Fostul preşedinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a menționat că aderarea Ucrainei la forțele NATO ar însemna o declaraţie...

/VIDEO/ Seacă fântânile, lacurile și izvoarele din nordul țării. Cum se descurcă gospodarii și cum își apără culturile la Șofrîncani, Edineț

GABRIELA MOCANU, jurnalist TV Nord: „Temperaturile caniculare de +40 de grade, înregistrate în ultima perioadă, au provocat seceta. Oamenii...
  sursa: cursbnm.md