fbpx
39.6 C
Бэлць
miercuri, iulie 17, 2024

Ucraina a semnat cu SUA un acord-punte spre NATO

Citește și:

Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Vladimir Zelensky, au semnat ieri, 13 iunie, în marja summitului G7 din Italia, un acord bilateral de securitate între țări pe o perioadă de 10 ani, relatează IPN cu referință la Gordonua.com și Reuters.

Ambele părți interpretează că documentul ar putea fi un pas spre posibila aderare a Ucrainei la NATO.

Părțile recunosc că acest acord menține o punte spre posibila aderare a Ucrainei la alianța Nord-Atlantică”, stipulează textul semnat.

Documentul fixează că Statele Unite „intenționează să acorde pe termen lung sprijin material, instruire și consiliere, susținere, informații, securitate, susținere în domeniul militar și de apărare, de ordin instituțional și alte genuri de sprijin pentru a dezvolta forțele de securitate și apărare ucrainene capabile să apere suveranitatea independentă și democrația Ucrainei suverană și să descurajeze agresiunile viitoare”.

Acordul subliniază că, în cazul unui atac armat sau în condițiile unei amenințări de atac la adresa Ucrainei, oficiali din conducerea americană și ucraineană se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a determina răspunsurile și pentru a stabili necesitățile suplimentare de apărare de care are nevoie Ucraina.

Părțile au notat că pentru a asigura securitatea Ucrainei, „Ucraina are nevoie de forțe armate semnificative, un potențial puternic și investiții permanente în complexul militar-industrial care să corespundă standardelor NATO”.

Sursa notează că, până în prezent, Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu Marea Britanie, Germania, Franța, Danemarca, Italia, Canada, Țările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Islanda, Norvegia, Japonia.

Și Republica Moldova dispune de un parteneriat de securitate și apărare cu UE, care, în viziunea Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE, în domenii precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței Moldovei; securitatea cibernetică; combaterea dezinformării; asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace; participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor; managementul integrat al frontierelor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Medvedev amenință cu un război mondial dacă Ucraina va adera la NATO

Fostul preşedinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a menționat că aderarea Ucrainei la forțele NATO ar însemna o declaraţie...

/VIDEO/ Seacă fântânile, lacurile și izvoarele din nordul țării. Cum se descurcă gospodarii și cum își apără culturile la Șofrîncani, Edineț

GABRIELA MOCANU, jurnalist TV Nord: „Temperaturile caniculare de +40 de grade, înregistrate în ultima perioadă, au provocat seceta. Oamenii...
  sursa: cursbnm.md