fbpx
14.7 C
Бэлць
sâmbătă, mai 4, 2024

R. Moldova, nominalizată la titlul „Ţara Anului 2021” în versiunea publicaţiei britanice „The Economist”

Citește și:

Republica Moldova a figurat printre nominalizaţii la titlul printre de „Ţara Anului 2021” în versiunea publicaţiei britanice „The Economist”, fapt remarcat pe reţelele de socializare de Ion Botnaru, fost şef al diplomaţiei de la Chişinău şi conducător al unei subdiviziuni a Secretariatului ONU. 

Alegerea experţilor britanici s-ar putea datora evoluţiilor generate de alegerea preşedintelui pro-european Maia Sandu, dedicată combaterii corupţiei, şi a constituirii majorităţii PAS în Parlament. În legătură cu evidenţierea Moldovei pe arena internaţională, Ion Botnaru consideră că „britanicii au intuit deja valurile unui intreg proces politic la noi!”. Experimentatul diplomat crede că lucrurile se datorează tranziţiei Republicii Moldova de la „locul de scurgere a spălătoriei de bani ruseşti” şi îndeamnă „să ne grăbim, fraţilor, cat mai departe de „sink-urile” (chiuvetele, locurile de scurgere – n.r.) ale fostei metropole şi în anul care vine!”, transmite IPN.

Vorbind despre fundalul actualei selecţii, „The Economist” notează că pandemia a continuat să facă ravagii, deoarece vaccinurile concepute genial au fost distribuite inegal şi au apărut noi variante, precum Omicron. În multe ţări, libertăţile civile şi normele democratice au fost erodate. Principalul lider al opoziţiei din Rusia a fost închis. Susţinătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul american. Războaiele civile au cuprins Etiopia şi Myanmar. Cu toate acestea, în plin întuneric, câteva ţări, printre care şi Moldova, au strălucit.

Publicaţia, la care trag cu urechea guvernele din întreaga lume, precizeză că întâietatea pentru anul 2021, care a fost acordată Italiei, nu se dă „celui mai mare sau celui mai bogat, sau celui mai fericit”, dar celui care, în viziunea decidenţilor, „au mers înainte cel mai mult”, având în vedere abordările promovate de guvernanţi. Printre ultimii câştigătoti ai titlului s-a numărat Uzbekistanul (pentru abolirea sclaviei – (aşa apreciază autorii – n.r.), Columbia (pentru împăcarea naţională) şi Tunisia (pentru instaurarea democraţiei), scrie „The Economist”.

Comentând clasarea Italiei în topul clasamentului de anul acesta, Ion Botnaru ironizează că performanţa se datorează „nu pentru că selectionata tarii a cucerit titlul de campion al continentului la fotbal sau pentru că au luat premiul întâi la Eurovision. Totul ţine de performanta politică a guvernului…”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ E timpul de mers la biserică. Creștinii și-au pregătit coșul cu bucatele pe care le vor sfinți

Ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului sunt pe sfârșite. După ce au pregătit totul pentru masa de...

Tot ce trebuie să știi despre investiția în aur. Avantaje și dezavantaje explicate de specialiști

Dintotdeauna, aurul a fost considerat cea mai bună opțiune pentru investiții, al căror scop principal e protejarea valorică, fiind...
  sursa: cursbnm.md