fbpx
16.1 C
Бэлць
vineri, mai 17, 2024

Rector: Un doctor conferențiar are un salariu de 8400 de lei. Salariile sunt infim de mici

Citește și:

Salariile profesorilor sunt infim de mici. O spune rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, potrivit căruia salariul unui doctor conferențiar din Republica Moldova este de 8400 de lei. Rectorul USM spune că salariile în instituțiile de învățământ superior nu sunt atractive nici pentru cadrele universitare și nici pentru personalul auxiliar. Deși ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat salarii mai mari pentru profesori din 2024, Igor Șarov spune că aceste majorări, cel mai probabil, vor fi nesemnificative, notează IPN.

Rectorul USM, Igor Șarov, spune că salariile profesorilor universitari sunt extrem de mici, iar majorarea acestora este imperios necesară. Declarația are loc în contextul în care, recent, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat că începând cu 1 ianuarie 2024 profesorii vor primi salarii majorate.

„Profesorii așteaptă majorări salariale. Nu mă aștept la mari majorări începând cu 2024. Chiar și ministrul vorbea despre imposibilitatea de a veni cu majorări de 30-40%, vor fi majorările tradiționale de la început de an pentru diferite categorii bugetare. Dar adevărul este unul, fără majorări salariale la profesori, nu vom merge mai departe. La fel ca pentru angajații din domeniul științei. Spunem că nu vin tinerii în domeniul științei, dar nu vin pentru că avem o altă generație de tineri, care sunt pragmatici, vor să trăiască azi, iar pregătirea unui cercetător durează mulți ani. Un doctor conferențiar are astăzi 8400 de lei. E cazul meu personal, având un salariu de 0,5 e vorba de 4200 de lei. Salariile sunt infim de mici”, a spus Igor Șarov în cadrul unei emisiuni.

Igor Șarov spune că un ministru merită un salariu de 50 de mii de lei, însă majorarea salariilor miniștrilor trebuie să aibă loc în paralel cu majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari.

„Un ministru merită să aibă un salariu de 50 de mii, dar timpul ales pentru aceste majorări nu este cel mai reușit. Fiecare ministru are în spate o armată de profesori, medici, polițiști și lucrurile trebuie să fie echilibrate. Aceste discuții au fost întotdeauna și pe timpul guvernării lui Voronin, Filat, Filip, dar era o limită. Nu poți ridica salariile miniștrilor atât timp cât în sistemele respective nu au loc majorări”, a mai spus rectorul Universității de Stat din Moldova.

În prezent, salariul unui profesor din Republica Moldova variază între 7600 de lei și 11000 de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Muzică, dans și chiar împușcături. Cum a fost sărbătorită Ziua Ușilor Deschise la USARB

La Universitatea din Bălți s-a organizat Ziua Ușilor Deschise. https://youtu.be/FlwlFFUWYBQ NATALIA GAȘIȚOI, rector USARB: „Ziua Ușilor Deschise o zi în care...

Mai mulţi copii palestinieni răniţi în Gaza vor fi trataţi în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Iaşi, că se fac pregătiri pentru primirea mai multor copii palestinieni...
  sursa: cursbnm.md