fbpx
-2 C
Бэлць
joi, noiembrie 30, 2023

Regizorul Dumitru Griciuc a trecut la cele veșnice

Citește și:

Regizorul Dumitru Griciuc a trecut la cele veșnice. Despre acest lucru a anunțat administrația Teatrului Național Vasile Alecsandri din Bălți, care au venit cu un mesaj de condoleanțe.


Născut în 1955, în s. Gașpar, r-nul Edineț, Dumitru Griciuc a absolvit Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Musicescu” din Chișinău în 1980, apoi a urmat studiile de regie teatrală la Moscova și Samara (1988-1990). A fost actor la Teatrul Muzical Dramatic „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din Cahul (1980), prim-regizor și director artistic la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți (1995-2017).

A montat peste 30 de spectacole.


Dumitru Griciuc a debutat în 1983 cu spectacolul „Călin-Zburătorul” – o dramatizare de Mihai Prepeliță după poemul eminescian, prima încercare de montare pe scena basarabeană. A montat dramă și comedie, dramaturgie clasică și contemporană, universală și națională – „Ah, ce zile fericite!” de S. Bekett și „Demonul îndrăgostit” de N. Sadur (după J. Cazote) la Teatrul Academic „M. Gorki” din Samara (Rusia), montate ulterior și pe scena bălțeană; „Cain și Abel” de A. Andras (prezentat în cadrul Festivalului de Teatru-Atelier, or. Sfântul Gheorghe, România); „Spectatorul ondamnat la moarte” de Matei Vișniec, „Sfârșitul Troiei” de Walter Jens, „Casa Bernardei Alba” de F. Garcia Lorca, „Moneda falsă” de M. Gorki, „Ovidiu” de V. Alecsandri, „Cântecul de lebădă” de A.P. Cehov, „Cvartet pentru o voce și toate cuvintele” de Maria Șleahtițchi și Nicolae Leahu (ultimele două spectacole, participante la Festivalul de Teatru al Românilor de Pretutindeni, or. Giurgiu, România), „Il Campiello”/„Piazzetta” de Carlo Goldoni, „Țin minte că va ninge și vom fi fericiți” de Val Butnaru, „Stația terminus” de Mircea V. Ciobanu, „Salomedans” de Iuri Lomovțev. Premiul Special al Juriului la Gala Premiilor UNITEM-2012, Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală” (spectacolul „Orchestra” de Jean Anouilh), Premiul „Valeriu Cupcea” pentru spectacolul „Arena” de Ilia Fridbergas; Premiul pentru Cea mau bună lucrare regizorală: spectacolul Călătorul prin ploaie” de Matei Vişniec.

„Exprimăm sincere condoleanțe familiei îndurerate, rudelor, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au scris colegii lui Griciuc.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/Reduceri incendiare la Mari Mar! Grăbiți-vă să vă cumpărați ținuta preferată la un super preț (P) 

Reduceri incendiare la toată colecția de haine toamnă-iarnă în magazinele Mari&Mar! Și asta pentru că Black Friday continuă aici...

/FOTO/ Geniștii Armatei Naționale au intervenit la o misune de deminare în raioanul Florești

Geniști din Brigada Infanterie Motorizată „Moldova” au intervenit pe parcursul zilei de ieri, 28 noiembrie, la deminarea mai multor...
  sursa: cursbnm.md