fbpx
12.3 C
Бэлць
miercuri, mai 22, 2024

Republica Moldova devine prima țară din afara UE care se asociază la Mecanismului pentru interconectarea Europei

Citește și:

Republica Moldova s-a asociat Mecanismului pentru interconectarea Europei prin semnarea, pe 9 mai, la Chișinău a unui acord cu Uniunea Europeană. Documentul va facilita accesul țării noastre la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură majore, în vederea îmbunătățirii conectivității cu Europa, cât și în interiorul țării. De asemenea, au fost semnate și acordurile pentru reabilitarea, modernizarea, construirea celor 3 poduri peste râul Prut, transmite radiomoldova.md. 

Ceremonia de semnare a avut loc în prezenta comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, și premierul Dorin Recean.

Comisarul european Adina Vălean a declarat că este un prilej de satisfacție profesională și personală faptul că putem sărbători Ziua Europei prin semnarea Asocierii Republicii Moldova la Mecanismul de interconectare al Europei instrumentul cel mai important de finanțare a proiectelor de infrastructură. Mai mut, ea a menționat că este un moment fără precedent, Republica Moldova este prima țară din afara UE care se asociază acestui Mecanism.

„Din momentul ratificării acestui acord semnat astăzi, Republica Moldova va putea accesa fonduri pentru infrastructura de transport și digitală alături de țările membre ale UE. Calea ferată, poduri, conexiuni cu România, energie – toate atât de necesare Republicii Moldova, sunt finanțabile prin acest mecanism. Autoritățile și companiile moldovenești pot participă la apeluri de proiecte. Următorul apel de proiect se va face în toamnă, de 2,5 miliarde de euro, sper să aibă deja proiecte din Republica Moldova”, a declarat comisarul european.

„Astăzi celebrăm solidaritatea pentru valorile comune pe care le împărtășește Europa. UE a fost întotdeauna a fost alături de Republica Moldova prin programe care să genereze mai multă prosperitate, mai multă mobilitate pentru cetățeni, o infrastructură modernă. Sunt bucuros că a fost semnat Acordul pentru aderarea Republicii Moldova la Mecanismul pentru interconectarea Europei. Republica Moldova va accesa de aici încolo mult mai eficient fondurile necesare pentru interconectare pentru infrastructura de transport, energetică și infrastructura digitală”, a declarat, la rândul său, premierul Dorin Recean.

De asemenea, premierul a menționat că Acordurile pentru reabilitatea a trei poduri peste Prut – podul Sculeni-Sculeni, podul Leușeni- Albița și podul Cahul-Oancea, semnate astăzi, vor permite Republicii Moldova să acceseze fonduri pentru infrastructura din interiorul țării.

„Este important pentru noi să construim Europa acasă, să construim infrastructura ca în Europa, astfel ca cetățenii Republicii Moldova să simtă Europa la ei acasă, iar cetățenii din UE să se simtă acasă în Republica Moldova”, a conchis Dorin Recean.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție dacă ați cumpărat așa ciuperci. ANSA retrage din comerț un lot marca Lux Menu

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi retragerea din comerț a unui lot de ciuperci conservate marca...

/FOTO/ Cinci spitale raionale din țară dotate cu panouri fotovoltaice. Două sunt din nordul țării

Astăzi, la Spitalul raional Orhei, a avut loc inaugurarea panourilor fotovoltaice pentru cinci instituții medico-sanitare publice din țară. De...
  sursa: cursbnm.md