fbpx
12.6 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

„RM a implementat 94% din recomandările Comisiei Europene”: Nicu Popescu, despre șansa începerii negocierilor

Citește și:

Republica Moldova a reușit să îndeplinească în proporție de 100% șase din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, iar cele trei rămase sunt aproape finalizate.

Vizibilele progrese indică implementarea totală a 94% din toate recomandările Comisiei, ceea ce a constituit un stimulent pentru ca aceasta să recomande statelor membre începerea negocierilor de aderare a RM la UE. Explicațiile aparțin ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și au fost lansate în platoul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV.

Comisia Europeană, atunci când a recomandat statelor membre ale Uniunii să deschidă negocierile de aderare a țării noastre la UE, a analizat strict în baza unui raport publicat acum trei zile, care evalua progresele înregistrate de RM în direcția îndeplinirii recomandărilor de la obținerea statului de țară-candidat pentru aderare, dar și impelementarea acquis-ului comunitar.

Potrivit acestui raport, Comisia a evaluat rezultatele Republicii Moldova ca fiind „excelente”.

„În raportul Comisiei Europene, publicat pe 8 noiembrie, se constată progresele realizate de Republica Moldova în practic toate domeniile relevante pentru funcționarea unui stat. Acest raport analizează progresele Republicii Moldova pe două categorii: una este implementarea recomandărilor atunci când Moldova a devenit stat candidat. Cea de-a doua ține de progresul Republicii Moldova în implementarea acquis-ului comunitar pe 35 de așa-numite capitole de negociere, care acoperă tot: sisteme de impozitare, libera circulație a capitalului, a persoanelor, a bunurilor, politici de pescuit. Deci, evaluează absolut tot ceea ce se întâmplă. Pe ambele domenii, rezultatele Republicii Moldova sunt excelente. Și în baza acestor rezultate, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să înceapă negocierile de aderare a RM la Uniunea Europeană”, a declarat șeful diplomației de la Chișinău.

Din cele nouă recomandări propuse de Comisia Europeană, Republica Moldova a reușit să îndeplineasă complet, sută la sută, șase. Altele trei, care se referă la reformarea sistemului de justiție, lupta cu corupția și dezoligarhizarea, sunt apoape complete și mai există doar mici aspecte care trebuie finalizate.

Aceste rezultate au determinat Comisia Europeană să declare că Republica Moldova a reușit să îndeplinească în proporție de 94% recomandările pe care trebuia să le atingă.

„Deci, din nouă recomandări, Republica Moldova a îndeplinit șase în proporție de 100%, iar celelalte trei sunt aproape îndeplinite, dar mai avem anumite lucruri care trebuie finalizate. Comisia Europeană a elaborat un sistem de analiză pe intern în care se evaluează rata de implementare a acestor recomandări, iar cifra comunicată public de Comisie este că RM a îndeplinit 94% din acțiunile pe care urma să le îndeplinim. La această etapă, ne-au rămas numite măsuri pe trei domenii: lupta cu corupția, dezoligarhizarea și reformarea sistemului de justiție”, a adăugat ministrul de Externe al RM.

Totuși, oficialul a explicat că îndeplinirea acestor recomandări ale Comisiei Europene nu semnifică nicidecum faptul că dintr-o dată, în Republica Moldova, se va reforma radical sistemul de justiție, ci înseamnă doar că, pentru o anumită etapă în procesul de aderare al RM la UE, au fost îndeplinite criteriile vital necesare în ceea ce privește îmbunătățirea justiției de la Chișinău.

Pentru o diferență sesizabilă în ceea ce privește sistemul de justiție este însă nevoie de adoptarea mult mai multor legi.

„Evident, finalizarea acestor recomandări nu înseamnă că brusc, peste noapte, în Republica Moldova se schimbă sistemul de justiție. Dar realizarea acestor acțiuni care ne mai rămân vor însemna că pentru această etapă, în parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova a făcut câțiva pași, suficienți ca să începem negocierile de aderare. Deci, asta este modalitatea de abordare a acestor lucruri de Comisia UE. Ca să fiu mai concret, urmează să mai adoptăm câteva legi”, a conchis Nicu Popescu.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia a lovit din nou Ucraina cu atacuri masive cu drone. A fost vizat inclusiv Kievul

Rusia a lovit din nou Ucraina sâmbătă seara cu atacuri masive cu drone, transmite dpa, citată de Agerpres. Deocamdată...

Peste 10.000 de alegători sunt așteptați astăzi la urnele de vot pentru alegeri locale noi

La urnele de vot sunt așteptați 10 766 de alegători. În cele 9 localități au fost deschise 13 secții de...
  sursa: cursbnm.md