fbpx
27 C
Бэлць
duminică, iulie 14, 2024

Rusia analizează reintroducerea pedepsei cu moartea. Care ar fi motivul

Citește și:

Şeful Comitetului de Anchetă rus, puternic organism judiciar, s-a declarat vineri în favoarea ridicării printr-un decret prezidenţial, a moratoriului asupra pedepsei cu moartea, pedeapsa capitală nefiind niciodată abolită în Rusia, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

„Trebuie studiată posibilitatea de a anula moratoriul asupra pedepsei cu moartea. În unele cazuri, aceasta trebuie folosită şi în aceste cazuri eu sunt susţinătorul pedepsei cu moartea”, a declarat Aleksandr Bastîrkin, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Bastîrkin a avansat drept argument atacul din 22 martie, revendicat de gruparea Stat Islamic, împotriva sălii de concerte moscovite Crocus City Hall, atac care a făcut cel puţin 144 de morţi.

În acest dosar, „cei 15 acuzaţi vor primi maxim închisoare pe viaţă”, a declarat Bastîrkin, subliniind că în epoca sovietică pedeapsa cu moartea era posibilă începând de la două omucideri.

În Rusia, un moratoriu asupra pedepsei capitale, care nu a fost abolită oficial, este în vigoare din 1996.

Vineri, Aleksandr Bastîrkin, citat de agenţia de presă Interfax, a estimat de asemenea că un decret (ukaz) al preşedintelui rus ar fi „pur şi simplu suficient” pentru a ridica acest moratoriu, fără a modifica Constituţia sau a organiza un referendum.

După atentatul de la Crocus, mai multe cadre ale regimului lui Vladimir Putin au lansat apeluri la ridicarea moratoriului asupra pedepsei cu moartea pentru „terorişti”.

Aceste apeluri intervin într-un moment în care, după declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei, puterea rusă reprimă tot mai puternic orice opoziţie faţă de Kremlin, cu pedepse cu închisoarea tot mai aspre.

În Europa, doar Republica Belarus, fostă republică sovietică aliată a Rusiei, încă mai aplică pedeapsa cu moartea.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Sursa: g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod Roșu de caniculă. Recomandările Ministerului Sănătății

În contextul Codului Roșu de caniculă în Republica Moldova anunțat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Ministerul Sănătății vine cu...

/VIDEO/ Statul oferă milioane de lei pentru dezvoltarea localităților. Ce trebuie să facă primarii

APL-urile de nivelurile I și II pot obține finanțare de la stat pentru dezvoltarea localităților. Apelul competitiv de selectare...
  sursa: cursbnm.md