fbpx
31.1 C
Бэлць
duminică, iulie 14, 2024

Sfaturile unui preot: Cum să trecem mai ușor peste perioada de carantină

Citește și:

Nu vă tulburați, nu sânteți singurii oameni care ajung la stări de nerăbdare când sânt puși să stea mai mult timp la un loc – este o ispită a naturii umane. Aceste sfaturi ne-au fost lăsate de călugării din Pustia Egiptului din veacul al IV-lea și sânt foarte eficiente. Așa își începe discursul Egumenul Savatie Baștovoi de la Mănăstirea Noul Neamț, care vine cu niște recomandări pentru toți cei care stau acasă în această perioadă.

Câteva reguli de aur cum să petreceți închiși cu casnicii voștri fără să vă ieșiți din minți.

1. Nu porunci, fii tu cel care slujește. Nu spune: „fă cafea, fă mâncare, spală vasele”, ci apucă-te tu și fă cafea, fă mâncare sau spală vasele. Fă o revizie în memoria ta și vei vedea că orice tensiune și ceartă începe de la o poruncă sau reproș că celălalt nu a făcut un lucru despre care tu crezi că e treaba lui să îl facă. Nu, nu e treaba lui, e treaba voastră, pentru că acum sânteți în celeași condiții. Despre un sfânt se spune că a trăit o viață cu ucenicul său mai tânăr și niciodată nu i-a poruncit ceva.

2. Dacă vei ști că nu soțul/soția, copilul sau părinții te tulbură cu nemulțumirile și reproșurile lor, ci un duh rău vrea ca voi să nu păstrați iubirea, îți va fi mai ușor să nu răspunzi în același mod răzbunător. Răul este o fantomă străină care nu are ce căuta între voi. Nu răspunde cu reproș la reproș.

3. Faceți puțină disciplină: conveniți orele de mâncare și de somn ca să nu aveți prilejuri de ceartă. Dacă unul adoarme la 23, iar altul la 2.00 noaptea, vă veți trezi pe rând și veți avea prilej de gânduri proaste. Unul doarme, altul bea cafea, zgomotul îl trezește etc. și motivul de ceartă e gata. Mâncarea și somnul sânt momentele care pot tulbura întreaga zi.

4. Să vă cereți iertare dacă simțiți că tensiunea a crescut. Rugați-vă într-un loc ferit ori de câte ori inima se umple de gânduri de revoltă împotriva celuilalt. Nu vorbiți la mânie căci veți ajunge să auziți de la celălalt ceea ce vă va chinui multe zile după aceea. Observați ce anume vă irită la celălalt și evitați să vorbiți despre acel subiect – biruiți revolta cu gânduri bune.

5. Luați această perioadă ca pe un exercițiu care vă arată cine sânteți, cât puteți și ce aveți de oferit celuilalt din experiența de viață pe care o aveți. Cu alte cuvinte, cîte parale faceți. Nu uitați, toată lumea este la strâmtoare acum și nu e vreme de certuri și reproșuri fără noimă. Mâncați cumpătat, dormiți la timp, vorbiți cu măsură, căutați pacea și o urmați, fiți stâlpul de susținere, nu piatra de poticnire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod Roșu de caniculă. Recomandările Ministerului Sănătății

În contextul Codului Roșu de caniculă în Republica Moldova anunțat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Ministerul Sănătății vine cu...

/VIDEO/ Statul oferă milioane de lei pentru dezvoltarea localităților. Ce trebuie să facă primarii

APL-urile de nivelurile I și II pot obține finanțare de la stat pentru dezvoltarea localităților. Apelul competitiv de selectare...
  sursa: cursbnm.md