O inițiativă legislativă propune ca femeile să poată să lucreze până în ultima zi de sarcină și să primească indemnizația de maternitate. Sindicatele se opun și fac referire la tratatele internaționale care ar obliga femeile să iasă în concediul de maternitate în a șaptea lună de sarcină. Experții din societatea civilă spun că nici statul și nici sindicatele nu trebuie să decidă, doar femeia care trebuie să aibă posibilitatea să facă propria alegere, transmite Radio Europa Liberă.
Deputatele care au înaintat proiectul propun ca „în perioada concediului de maternitate, la cererea scrisă a salariatei, angajatorul să poată dispune continuarea sau reluarea activității de muncă, pentru durata solicitată”. Contractul individual de muncă se va suspenda în ziua în care angajata care lucrează în timpul concediului de maternitate va depune o cerere în scris. „Pentru perioada concediului de maternitate care se suprapune cu perioada în care femeia a realizat venit asigurat, indemnizația de maternitate se plătește”, se mai arată în proiect.
Potrivit legislației în vigoare, indemnizaţia de maternitate se acordă la a 30-a săptămână de sarcină. În prezent, femeile care continuă să lucreze în perioada concediului de maternitate sunt lipsite de indemnizație sau, dacă o iau, primesc salariul în plic.
Nelea Rusu, coordonatoare de proiecte la UNFPA Moldova, susține că prin acest proiect s-ar diminua plățile neformale. „Acest proiect extinde oportunitățile pentru viitoarele mămici să își atingă potențialul de carieră, cât și cel legat de fertilitate. Un aspect deloc de neglijat este munca neformală”, a spus reprezentanta UNFPA, citată de Europa Liberă.
De cealaltă parte, sindicatele nu sunt de acord cu acest proiect de lege. „Există niște standarde internaționale ratificate de Republica Moldova, unde este stabilit un minim de săptămâni obligatorii care trebuie să existe în legislația națională și de care trebuie să se bucure gravidele. Atunci când auzim de la autoare că trebuie să le dăm dreptul de a munci acestor persoane, eu nu sunt de acord, pentru că nu se lezează niciun drept”, a declarat șeful Departamentului juridic de la Confederația Națională a Sindicatelor, Eugeniu Covrig.
Alina Andronache, specialistă la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și mamă a trei copii, afirmă că a avut trei sarcini total diferite. În unele a stat la pat, iar în altele s-a simțit bine până în ultimul moment. „Nu noi trebuie să decidem, nici sindicatele, nici statul. Doar femeia trebuie să decidă, în funcție de cum se simte ea, iar statul doar să îi ofere posibilitatea să facă propria alegere, să nu fie obligată. Dacă ne uităm la experiența altor țări europene, femeile pot merge la muncă până în a opta lună de sarcină”, a punctat Alina Andronache.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.