fbpx
24.1 C
Бэлць
miercuri, iulie 24, 2024

Teste pentu depistarea coronavirusului de tip nou pot fi găsite acum și în farmaciile din țară

Citește și:

În farmaciile moldovenești au apărut în vânzare teste rapide pentru depistarea coronavirusului de tip nou. Medicii susțin însă că astfel de teste au o marjă înaltă de eroare și că acestea pot arăta un rezultat la cel puțin 10 zile de la infectare.

Testele respective sunt cromatografice și se bazează pe detecțarea anticorpilor IgG si IgM la Covid-19 în baza probei de sânge. Fiecare doritor poate să se testeze singur, în condiții de domiciliu, iar pentru aceasta va trebui să-și înțepe un deget pentru a preleva căteva picături de sânge.

Testul IgG / IgM este produs de compania chineză Nantong Egens Biotechnology Co Ltd, iar în Republica Moldova a fost importat de întreprinderea cu capital strain Farmina.

Prețul unui test rapid Covid-19 în farmaciile moldovenești începe de la 235 de lei. De la telefonul de contact al famaciei electronice apteka.md ni s-a comunicat că aceste teste au fost aduse în Republica Moldova cu două săptămâni în urmă, iar rezultatele lor au o precizie de cel puțin 92 la sută.

Solicitată de reporterii Anticoruptie.md, Angela Paraschiv, şefa catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Moldova, ne-a declarat că testul respectiv are o marjă de eroare de cca 50 la sută și poate depista coronavirusul cel puțin la a zecea zi de la infectare. „Este ineficient pentru a depista coronavirusul până la apariția simptomelor de infectare, care de obicei apar la a cincea sau a șasea zi de la contaminare. Testele rapide le putem lua în considerare după mai multe zile de boală simptomatică sau asimptomatică pentru că ne arată o creștere de anticorpi protectori”, ne-a explicat profesoara.

Potrivit Angelei Paraschiv, testele rapide ar putea fi folosite la testarea în masa a populației pentru a obține un tablou clar câte persoane au trecut prin coronavirus, fără ca să aibă simptome sau pentru depistarea asimptomaticilor.

www.anticoruptie.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

O fetiță din Sîngerei s-a născut în ambulanță. Nașterea a decurs fără complicații

O fetiță s-a născut în ambulanță, la data 19 iulie curent. La ora 15:33, Dispeceratul comun de urgență al...

Explozie puternică la o fabrică de tequila din centrul Mexicului: 5 persoane au decedat

O explozie la o fabrică de tequila Jose Cuervo din centrul Mexicului a ucis cel puţin cinci persoane şi...
  sursa: cursbnm.md