fbpx
1.5 C
Бэлць
luni, decembrie 4, 2023

/FOTO/ Tot mai multe cazuri de tăieri ilicite de copaci, în nordul țării. Inspectorii de mediu au pus mai multe amenzi

Citește și:

Inspectorii de mediu au raportat în ultima săptămână mai multe cazuri de tăieri ilicite în nordul țării. Cazurile au fost depistate pe parcursul săptămânii în mai multe localități, iar făptașii au fost sancționați contravențional.

Primul caz a fost înregistrat de către Inspectorii de mediu din Rîșcani. Aceștia au reușit să oprească o serie de tăieri ilegale de arbori în cadrul unei razii de contracarare a taierilor ilicite a vegetației forestiere din teritoriul primăriei Mihăileni.

Aceste acțiuni ilegale reprezintă o încălcare a prevederilor articolului 122, alineatul (1) Cod Contravențional.

Al doilea caz a fost înregistrat de către Inspectorii de Mediu din Fălești.

Rezultatele controalelor efectuate au scos la iveală o tăiere ilegală a arborilor de plop negru, de o valoare inestimabilă pentru mediul înconjurător.

În cadrul raziei, s-a constatat că 29 de arbori de specie plop negru au fost tăiați ilegal în perdeaua de protecție forestieră a traseului G-61, tronsonul cuprins între kilometrii 0.00 și 6,40, atât de pe latura stângă, cât și de pe cea dreaptă.

Arborii afectați aveau diametre la cioată cuprinse între 36 și 90 de centimetri, ceea ce reprezintă o lovitură devastatoare pentru mediul înconjurător.

Prejudiciul cauzat mediului în urma acestor tăieri ilegale a fost estimat la suma de 6779 de lei, o pagubă semnificativă ce afectează negativ ecosistemul local.

Un alt caz a fost descoeprit de către Inspectorii de Mediu din Dondușeni.

În pădurea gestionată de primăria localității Cernoleuca, inspectorii de mediu au descoperit 184 de cioate ale arborilor și copacilor de specii diferite, cu diametre cuprinse între 12 și 135 cm, care au fost tăiați în mod ilegal de persoane necunoscute.

Volumul masei lemnoase tăiate ilegal a fost estimat la 50,859 metri cubi, cauzând un prejudiciu semnificativ mediului în valoare de 13,453 lei.

Cioatele arborilor au fost evaluate și marcate cu amprenta Inspecției Dondușeni, iar materialele relevante au fost transmise organelor de drept pentru identificarea persoanelor contraveniente.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului menționează că tăierea ilegală a arborilor reprezintă o amenințare la adresa biodiversității și a mediului înconjurător.

Acțiunile de protejare a naturii și respectarea regulamentelor privind tăierea arborilor sunt cruciale pentru conservarea ecosistemelor și menținerea echilibrului în mediul înconjurător.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

La Bălți se va desfășura workshopul „Calea către UE: progrese și oportunități pentru Republica Moldova”. Cum poți participa

Asociația pentru Politica Externă (APE) invită toți doritorii la workshopul „Calea către UE: progrese și oportunități pentru Republica Moldova”.  Data:...

/VIDEO/Forumul Mass-Media 2023: Dezinformarea nu dispare, își schimbă canalele de răspândire

Dezinformarea nu dispare, doar se transformă sau își schimbă canalele de răspândire. Și aceasta în pofida remediilor care credeau...
  sursa: cursbnm.md