fbpx
19.5 C
Бэлць
luni, mai 20, 2024

Turneul național de teatru pentru incluziunea socială a refugiaților ucraineni ajunge și la Bălți. Unde și când va fi spectacolul

Citește și:

De circa un an de zile, Caritas Cehia oferă asistență umanitară imediată și de bază refugiaților din Ucraina. Din cauza duratei războiului din țara vecină, pe lângă acoperirea necesităților de bază, refugiații ucraineni au nevoie de integrare socială în comunitățile din Moldova. Pentru a susține acomodarea refugiaților și pentru a consolida coeziunea socială cu comunitățile locale, Caritas Cehia, în colaborare cu teatrul M.A.D.E. va organiza un turneu național de teatru în 8 orașe din țară. 

Participarea culturală îmbunătățește coeziunea socială

Caritas Cehia susține incluziunea socială a refugiaților ucraineni în Moldova. În acest scop, în colaborare cu teatrul M.A.D.E., Caritas Cehia va organiza în perioada ianuarie-februarie 2023 prezentarea gratuită a spectacolului „CEI DOI”, în 8 orașe din Moldova.

Spectacolul se adresează tuturor locuitorilor din Moldova, inclusiv refugiaților ucraineni adăpostiți la noi și are menirea de a facilita coeziunea socială între grupuri de etnii, religii, viziuni politici diferite, precum și oferirea unui mediu recreațional și de bunăstare psihologică pentru localnici și persoanele refugiate din Ucraina.  

Intrarea la spectacole va fi gratuită și se va face în baza unei înregistrări prealabile aici: https://bit.ly/3QOJuSC

Premiera spectacolului „CEI DOI” va avea loc la 31 ianuarie 2023, ora 18:30, la Teatrul Fără Nume, situat pe strada Sfatul Țării 18, or. Chișinău.

Fiecare spectacol va fi urmat de o discuție liberă pe marginea temei pe care o abordează piesa.

„CEI DOI” – o istorie despre stigmatul social 

Producția „CEI DOI” este un spectacol după „Romeo și Julieta” de W. Shakespeare, în regia lui Ianoș Petrașcu.  „Cei doi” este un spectacol bazat pe nemuritoarea piesă „Romeo și Julieta” de William Shakespeare, prin care se abordează problema cooperării și echității sociale. 

Este istoria a doi tineri, care se încăpățânează să neglijeze stigmatul social, pentru a-și păstra luciditatea în momente de confruntare. Spectacolul pune problema unei societăți divizate pe niște principii nefondate, superficiale, dar care pot duce la consecințe tragice. 

Spectacolul e construit nu doar din mișcare și expresie corporală, ci și din efecte scenografice și vizuale care vor construi în scenă o lume despre om și natura umană. 

Producția teatrală poartă și un caracter educațional, pe lângă cel artistic și estetic, invitând publicul să-și pună câteva întrebări esențiale despre judecata pripită, despre criteriile prin care discriminează sau este discriminat, precum și despre cât de ușor putem fi separați, dar și cât de eficientă poate deveni lumea atunci când suntem împreună. 

Cultura – un pilon important în procesul de integrare socială

Arta și cultura joacă un rol important în procesul de integrare al refugiaților în comunitățile locale. Cultura îi ajută pe refugiați să înțeleagă mai bine noul lor mediu, noul context socio-cultural și contribuie astfel la construirea unei societăți mai unite și mai deschise. 

Arta ne ajută la evitarea conflictelor și chiar la soluționarea lor, iar teatrul e o formă de artă și un mijloc de comunicare care depășește barierele lingvistice și unește oamenii prin frumos. Caritas Cehia a ales să realizeze un turneu național de teatru, în parteneriat cu echipa M.A.D.E., pentru a facilita coeziunea socială dintre ucraineni și moldoveni și pentru a ajuta la prevenirea discriminării persoanelor pe criterii de identitate culturală, statut socio-economic sau alți factori.” a relatat managerul proiectul de ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni de la Caritas Cehia, Cristina Rogojina. „Arta omogenizează comunitățile, șterge neînțelegerile și transmite mesaje dincolo de orice limbaj verbal. Prin acest turneu de teatru ne-am propus să deschidem inimile oamenilor către acceptare și interconectare cu vecii noștri pentru care Moldova a devenit o casă primitoare” a adăugat Vasile Vasiliev, directorul de țară Caritas Cehia.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Un sat întreg o deplânge pe directoarea școlii care a fost găsită strangulată în sala sportivă. „A fost o femeie foarte bună”

„Ce s-a întâmplat, directoarea de școală și-a făcut seama în școală. Așa tragedie unde s-a mai văzut, unde s-a...

/VIDEO/ Droguri în valoare de 200.000 de lei, găsite într-o clădire părăsită din Chișinău

O geantă cu droguri în valoarea de aproximativ 200.000 de lei a fost găsită într-o clădire părăsită din sectorul...
  sursa: cursbnm.md