fbpx
38.3 C
Бэлць
duminică, iulie 14, 2024

Ucraina semnează un acord de securitate cu UE

Citește și:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat joi în vizită la Bruxelles pentru a semna un acord de securitate cu Uniunea Europeană, a spus că acesta reprezintă o etapă spre „pace şi prosperitate” pe continent.

Deplasarea liderului ucrainean în Belgia are loc la câteva zile după deschiderea negocierilor oficiale pentru aderarea Ucrainei la UE, la peste doi ani de la declanşarea invaziei ruse, relatează AFP, citată de Digi24.ro. 

„Vom semna trei acorduri de securitate, dintre care unul cu întreaga UE”, a anunţat Zelenski pe X, afirmând că el va avea întrevederi cu lideri ai UE şi ai statelor membre.

„Pentru prima dată, acest acord va consacra angajamentul tuturor celor 27 de state membre de a furniza Ucrainei un sprijin important, independent de orice schimbare instituţională internă”, a spus Zelenski.

Ucraina, pentru care sprijinul occidental este esenţial, caută să facă peren acest ajutor.

„Fiecare etapă depăşită ne apropie de obiectivul nostru istoric de pace şi prosperitate în casa noastră europeană comună”, a adăugat el.

Ucraina a semnat deja 17 acorduri de securitate bilaterale similare cu țări ca SUA, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Japonia.

Acesta este angajamentul asumat de ţările aliate ale Ucrainei de a-i furniza ajutor militar, financiar, umanitar şi politic, în condiţiile în care Kievul, în penurie de resurse, este în dificultate în faţa Moscovei pe frontul de est.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod Roșu de caniculă. Recomandările Ministerului Sănătății

În contextul Codului Roșu de caniculă în Republica Moldova anunțat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Ministerul Sănătății vine cu...

/VIDEO/ Statul oferă milioane de lei pentru dezvoltarea localităților. Ce trebuie să facă primarii

APL-urile de nivelurile I și II pot obține finanțare de la stat pentru dezvoltarea localităților. Apelul competitiv de selectare...
  sursa: cursbnm.md