fbpx
-2.1 C
Бэлць
luni, decembrie 4, 2023

Urmărirea penală în privința Irinei Lozovan și a soțului acesteia privind finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal, finalizată

Citește și:

Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală în privința Irinei Lozovan și a soțului acesteia, Pavel Gîrleanu, învinuiți de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat.

„Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, Irina Lozovan, fiind deputat în Parlament și membră a Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, acționând în mod intenționat şi prin înțelegere prealabilă cu soțul ei și alte persoane nestabilite la moment de organul de urmărire penală, care fac parte din conducerea Partidului „RENAȘTERE” și care au dreptul de gestionare a surselor financiare a acestuia, ignorând normele ce reglementează modul de finanțare a partidelor politice, a acceptat cu bună știință finanțarea Partidului „RENAȘTERE”, din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor.

Respectiv, din motiv că Partidul Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional prin Hotărârea Curții Constituționale din data de 19 iunie 2023, Ilan Șor, având scopul menținerii controlului asupra unor procese politice, electorale, sociale din Republica Moldova, a oferit membrului Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, Lozovan Irina, mijloace bănești pentru identificarea cât mai multor primari și consilieri locali, pe care să-i convingă să adere la Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”.

În scopul indicat, învinuita a încercat să recruteze primarul orașului Ocnița, promițând-ui 1 milion lei personal și alți 1 milion lei, alocați primăriei pentru a fi utilizați la dezvoltarea infrastructurii orașului Ocnița, în vederea fortificării poziției electorale a Partidului „RENAȘTERE”.

Deși, primarul orașului Ocnița a refuzat propunerea, Irina Lozovan și soțul acesteia au continuat acțiunile de convingere, transmițând-ui  primului, suma de 30.000 dolari, bani ridicați de către soțul Irinei Lozovan, de la sediul Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, care proveneau de la grupul criminal organizat, condus de Ilan Șor.

La 21 septembrie 2023, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat cererea Procurorului General interimar privind ridicarea imunității Irinei Lozovan, lipsind-o de imunitate parlamentară.

La această etapă, urmează să fie prezentate materialele cauzei penale învinuiților și avocaților acestora, să fie soluționate cererile și demersurile acestora, iar ulterior cauza penală să fie expediată în instanța de judecată.

Menționăm că, la 18 octombrie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a prelungit măsura preventivă arest la domiciliu pe un termen de 30 zile în privința Irinei Lozovan”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Caz de rujeolă în nordul țării. Un copil de trei ani s-a infectat

Ministerul Sănătății informează despre confirmarea unui caz de rujeolă, pe teritoriul Republicii Moldova, la un copil de trei ani...

/VIDEO/ Detalii îngrozitoare despre omorul de la Soroca. Ce spun vecinii despre bărbatul care și-ar fi ucis mama

O femeie de 63 de ani a murit, după ce ar fi fost bătută cu deosebită cruzime chiar de...
  sursa: cursbnm.md