fbpx
13.3 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

/VIDEO/ 1 Martie – prima zi de primăvară. Bălțenii fac cozi la tarabele cu mărțișoare

Citește și:

„Este o tradiție frumoasă, pentru mine totuși 1 martie este început de primăvară, ceva frumos, o adiere proaspătă de vânt. ”

„Învierea a tuturor, a naturii, ale sufletelor oamenilor. – În fiecare an cumpărați? Da, sigur, este o sărbătoare frumoasă. – Purtați? Da, sigur, după care le atârnăm la copăcei și vedem roada.”

„Pentru mine este o tradiție foarte veche, dar din păcate moldovenii noștri au uitat de ele, îmi amintesc, vreo 20 de ani în urmă noi purtam mărțișoare, apoi la sfârșitul lunii martie îl puneam în copac și ne puneam o dorință. Un asortiment foarte frumos și nu este scump aș spune eu, prețurile sunt normale, dar foarte puțini oameni văd.“

Meșterii populari s-au întrecut la confecționarea celor mai originale mărțișoare

„Pentru un medic sau pentru un stomatolog, sau de ce nu pentru un copilaș care este în perioada de cădere a dințișorilor, așa un dințișor de rezervă cum ar fi, pentru pictorițe, sunt diverse, diverse modele. ”

Cumpărătorii au făcut cozi la tarabele cu mărțișoare.

INA MOTRESCU, Meșter popular: „Am venit anul acesta ca în fiecare an cu flori de primăvară în primul și în primul rând, cu mărțișoare decorate cu broșe, flori de primăvară. Și desigur am și ceva mai personalizat, adică pentru unele profesii ceva miniaturi făcute, broșe diverse, bijuterii, diferite accesorii.”

NELEA RUSU, Meșter popular: „Uitați-vă hulubi, obișnuit, uitați-vă pisici la fel sunt interesante, acestea toate sunt împletite, acum eu împletesc o jucărie. Împletesc ce le palce mai mult, în dependență de cumpărători, fiecare client are problemele lui, cine vrea mai ieftin, cine mai scump, cineva mai frumos, mai voluminos.”

Mărțișorul este considerat simbolul renașterii naturii și marchează venirea primăverii.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Refugiații din Ucraina care se angajează în Republica Moldova vor fi asigurați medical

Refugiații din Ucraina care se angajează în Republica Moldova urmează a fi asigurați medical. PROIECTUL de modificare a unor acte normative,...

/METEO/ Cer noros, dar fără precipitații. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 13 aprilie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi...
  sursa: cursbnm.md