fbpx
25.8 C
Бэлць
joi, mai 23, 2024

/VIDEO/ 2 octombrie – Ziua Națională a Ambulanței. Zilnic au misiunea de a salva viețile oamenilor

Citește și:

Mereu în luptă cu timpul, pe fugă, angajații de la ambulanță sunt cei care au grijă de viața și sănătatea altora, uneori chiar în detrimentul propriei vieți. Începând cu anul acesta, cabinetul de miniștri a stabilit printr-un proiecte de lege ca ziua de 2 octombrie să fie declarată Ziua Națională a Ambulanței.

La serviciul unic de urgență 112 telefonul sună practic în continuu.

ALINA REVENCU, Asistent Medical la Dispecer: „Solicitările noastre sunt primite prin apelul unic, prin apelul unic de urgență. Cu date despre pacient cum ar fi nume, prenume, număr de telefon, solicitant, motivul apelării și adresa unde se solicită ambulanța, fiecare chemare are și grad de prioritate. După gradul de gravitate și motivul apelării, noi repartizăm solicitările echipelor corespunzătoare.”

Luminița Mațco activează în cadrul serviciului de urgență de 25 de ani. În tot acest timp au a avut diferite situații.

LUMINIȚA MAȚCO, Felceră în Echipa Specializată TIM: „Sunt Luminița Mațco, activez la salvare de 25 de ani. Ziua este foarte interesantă cu multe chemări, chemări sunt în dependență, sunt și grave, sunt și mai puțin grave, la moment activez în echipă de reanimare. Sunt foarte multe solicitări, sunt solicitări serioase, grave și sunt solicitări care nici nu știu cum să le numesc, adică chiar inutile.”

Stația Asistență Medicală Urgentă (SAMU) Bălți dispune de ambulanțe dotate cu echipamente performante,  care face posibilă intervenția în orice situație.

SERGHEI OBOROC, Felcer în Echipa Terapie Intensivă Mobilă și Reanimare: „Automobilul nostru de tip C, care este dotat cu 2 pompe, cu infuzomat, cu monitor ECG portabil pentru monitorizarea pacientului în timpul transportării, cu rucsac de traume, cu cheder pentru descarcerarea pacientului în accidente rutiere, a doua geantă pentru traume.”

SERGHEI OBOROC, Felcer în Echipa Terapie Intensivă Mobilă și Reanimare: „O dotare de fabulator care este tot așa și electrocardiograf, puls oximetru și tensiometru, mai jos se află aparat de respirație dirijată, sub el avem aparat de respirație, acesta este auto puls, el face masaj cardiac extern automat.”

TATIANA GURANDA, Șef SAMU Bălți: „Substația de asistență medicală urgentă Bălți, acordă asistență medicală populației municipiului Bălți și satele adiacente, zilnic în regim non stop activează 13 echipe de urgență, 4 echipe specializate 2 echipe specializate terapie intensivă mobilă reanimare adulți, o echipă specializată terapie intensivă mobilă pediatrică și echipa cardiologică.”

La moment, în cadrul Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din țară activează aproximativ 5 600 de angajați care intervin în oeste 1 milion de solicitări anual. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la înființarea acestui serviciu.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cazuri de tranportare ilegală a lemnului în raionul Drochia

Trei cazuri de transportare ilegală a lemnului au fost depistate la marginea satului Mîndîc din raionul Drochia. Volumul total...

/VIDEO/ Tradițiile nu se uită la Prepelița. De hramul satului, copiii s-au întrecut la trântă pentru iepure și cocoș

Distracție mare a fost miercuri la hramul satului Prepelița din raionul Sîngerei. https://youtu.be/NH23sKHu4_4 IULIAN ERIMEI, primarul comunei Prepelița, raionul Sîngerei: „Satul...
  sursa: cursbnm.md