fbpx
11 C
Бэлць
luni, aprilie 22, 2024

/VIDEO/ 40 de sfinți și 40 de pahare de vin. Cum se sărbătorește în nordul țării Sărbătoarea celor 40 de Mucenici

Citește și:

Sărbătoare mare în calendarul enoriașilor. Astăzi creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Dacă în bisericile din nordul țării oamenii s-au grăbit să aprindă câte o lumânare de sufletul tuturor adormitilor, în gospodăriile din sate s-a cinstit amintirea celor morți, iar gospodinele au dat de pomană sfințișori.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici se suprapune cu începerea Anului Agricol Tradițional.

EUGENIA CREȚU, locuitoare c.Bilicenii Vechi: „Astăzi avem o sărbătoare tare mare. Această sărbătoare este pentru folosul animalelor, pentru folosul oamenilor, pentru toată vietatea și suflarea de pe pământ. Sărbătoarea aceasta se petrece foarte frumos. Cei care vin de la sfânta biserică, se așează la masă, cinstesc câte un pahar de vin, care pot, i-au chiar și câte 40, că așa se spune. Trebuie 40 să le iei.

ALIONA MEREUȚĂ, locuitoare c. Bilicenii Vechi: „Azi e sărbătoarea de 40 de mucenici, 40 de sfinți la noi se spune. În această zi noi dăm sfințișori de pomană. Bem câte un pahar de vin moldovenesc, că așa e tradiția la noi. Mergem la fini de botez și dăm de pomană, vin cumetrii la noi.Tradiția din bătrâni spune că se beau 44 de pahare, noi la 44 nu ajungem, dar totuși, servim cât de puțin măcar.

Dis de dimineață creștinii au ținut neapărat să ajungă la biserică, unde au aprins o lumânare în amintirea celor răposați.

„Se coc sfinți în ajun, se dă de pomană la cei dragi, la rude, se sărbătorește dacă este posibilitatea împreună cu cei apropiați, cu părinții, cu frații”, a spus o locuitoare a orașului Bălți.

„Pentru mine este o sărbătoare religioasă care de când sunt copil o respect și adică continue mai departe tradiția, pentru mine, pentru copii, părinți”, a spus o locuitoare a orașului Bălți.

„E sărbătoare foarte mare. Când eram copii la țară, erau tradiții.Ne întâlneam cu toată familia, la bunei, noi suntem mulți, ne întâlneam stăteau toți la masă.”

Сei 40 de Sfinți Mucenici au fost soldaţi creştini şi au trăit pe timpurile împăratului Licinius, iar la porunca acestuia au fost uciși.

PĂRINTELE VITALIE, Biserica Tuturor Sfinților din Bălți: „Astăzi prăznuim 40 de Sfinți Mucenici, care au slăvit pe Dumnezeu cu mucenicia sa prin aceea că au fost  munciți ca să se lase de Hristos. Este important pentru că această răbdare a tuturor sfinților, a celor 40 de Sfinți mucenici, ne dă și nouă curajul să răbdăm toate cele care în jurul nostru. Gospodinele coc în mod deosebit, niște colăcei să spunem așa sub cifra 8. Tradiția este mai mult pur omenească, care își fac o pomană în ziua de astăzi.

Cât despre tradiția de a bea 40 de pahare, fețele bisericești spun că este una păgână.

PĂRINTELE VITALIE, Biserica Tuturor Sfinților din Bălți: „40 de pahare de vin asta nu este o tradiție, nu este creștinește, este dezlegare la vin, pur și simplu este dezlegare la vin, un pahar două cu vin, dar Sfânta Scriptură spune așa, ceea ce este în surplus nu este de folos.”

În popor se spune că vremea de Mucenici se va repeta și în următoarele 40 de zile, iar dacă ploua pe 22 martie, atunci va ploua și la Paști, dacă tună, vara va fi prielnică pentru toate culturile.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cazul tinerei de la Orhei, găsită moartă: Procuratura a pornit un dosar penal. Cine va fi audiat

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată...

Liceul Ștefan cel Mare din Bălți va fi eficientizat energetic în cadrul unui proiect guvernamental

Liceul Ștefan cel Mare din municipiul Bălți urmează a fi eficientizat energetic în cadrul proiectului „Rețeaua de școli model”....
  sursa: cursbnm.md