Orașul Dondușeni este una dintre cele 10 localități din Republica Moldova unde, pe parcursul anului 2025, vor fi implementate inițiative de consolidare a coeziunii sociale dintre vârstnici și tineri. Ca parte a proiectului „Inițiativă care reprezintă un efort comun de facilitare a coeziunii sociale în Moldova prin dialog și implicare comunitară”, 50 de vârstnici din orașul Dondușeni au primit telefoane mobile inteligente și au fost instruiți de către tinerii voluntari din localitate cum să le utilizeze.
NICOLAE GÎNCU, vârstnic or. Dondușeni: „Numaidecât o să ajute, dar trebuie întâi să mă învăț cum de folosit, pentru că cu acesta este problematic, dar așa eu mulțumesc din tot sufletul. Cu telefonul în primul rând să pot comunica cu rudele, cu feciorii, cu frații și ca să aflu noutăți.”
La ceremonia festivă de donație a telefoanelor mobile au participat reprezentanți ai Autorității Publice Locale, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, precum și reprezentantele UNFPA Moldova, AO CASMED și Fundației Moldcell.
NATALIA POSTOLACHI, directoarea executivă A.O. Casmed: „Proiectul dat este implementat de asociația CASMED în 6 localități, în 3 localități de pe partea stângă a Nistrului și 3 localități de pe partea dreaptă a Nistrului. Am văzut că este un proiect de succes, deoarece contribuie la consolidarea relațiilor între diferite categorii de populație. Vedem că seniorii sunt interesați, atât ei cât și tinerii să se implice cât mai activ în activitatea comunitară.”
GUIDO BELTRANI, Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în RM: „Acest proiect sprijină diferite grupuri vulnerabile, cum ar fi populația romă din întreaga țară, vârstnici și tineri vulnerabili și persoane cu dizabilități. Are o abordare care promovează coeziunea socială între oameni din diferite regiuni, de exemplu, grupurile din diferite regiuni. Acest proiect contribuie și la socializarea și la coeziunea socială.”
KARINA NERSESYAN, Reprezentantă UNFPA Moldova: „Căutăm să extindem acest model în alte locații pentru a ne asigura din nou că programele noastre sunt relevante și să sprijine generația mai în vârstă pentru dialogul inter generațional și participarea lor activă în viața de zi cu zi.”
Voluntarii, pregătiți anterior, vor deveni mentori pentru vârstnici, facilitând astfel un dialog intergenerațional și consolidând relațiile dintre tineri și seniori.
IRINA STRĂJESCU, directoare executivă, Fundația Moldcell: „Noi am început această inițiativă încă pe timpul pandemiei COVID și ne bucurăm foarte mult că ceea ce a fost lansat în calitate de proiect pilot s-a transformat într-un program național de incluziune digitală a vârstnicilor, pentru că le asigură o îmbătrânire activă, sănătoasă și plină de sens. Noi, cei de la fundația Moldcell, venim atât cu dispozitive performante, cât și cum trafic de internet și alte servicii de telecomunicații.”
VALERIU JURAVEȚ, viceprimarul orașului Dondușeni: „Proiectul acesta este bine așteptat și binevenit la noi în teritoriu, deoarece cred că va fi un punct de trecere în cunoașterea internetului între populația de vârsta a treia și tineretul de astăzi. Văd după fețele oamenilor de vârsta a treia că sunt destul de bineveniți și bucuroși.”
ANDREEA CEBAN, voluntară: „Am ales să mă implic în acest proiect, deoarece vreau să ofer sprijin bătrânilor care adesea se confruntă cu singurătatea. Cred că ar fi foarte important, pentru că împreună am putea face o schimbare în societate.”
Pensionarii care nu au fost prezenți la eveniment din cauza problemelor de sănătate, au fost vizitați de către voluntari și asistenți sociali, la domiciliu. De asemenea, în cadrul proiectului va fi creat un centru comunitar, unde se vor desfășura activități intergeneraționale menite să stimuleze dialogul, colaborarea și o mai bună înțelegere între tineri și vârstnici. Regulamentul centrului va fi aprobat de consiliul orășenesc, iar acesta va deveni un spațiu dedicat inovației și creativității.
Proiectul este implementat de UNFPA Moldova în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu suportul financiar al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova și sprijinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, AO „CASMED” și Fundația Moldcell.
/P/
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.