fbpx
11.2 C
Бэлць
joi, februarie 22, 2024

/VIDEO/ Agricultorii și-au scos tehnica pe marginea drumului în semn de protest. Unii au pornit spre Chișinău

Citește și:

Zeci de agricultori din nordul țării au ieșit dis-de-dimineață, în stradă cu tehnica agricolă pe care o au, dar și cu angajații lor, în semn de protest. Fermierii din raionul Glodeni spun că s-au săturat de problemele economice și de condițiile dificile cu care se confruntă sectorul agrar din țară.

„Noi astăzi am ieșit aici pentru a ne cere un drept, dreptul de a exista, întreprinderile mici și mijlocii pot da faliment și trebuie să ajungă un mesaj clar față de Guvern.”

Anton Deleu din satul Iabloana are în gestiune 340 de hectare, agricultorul spune că din cauza prețurilor mici la cereale, compania sa înregistrează pierderi enorme.

„Problemele sunt identice ca și în toată țara, prețurile sunt foarte mici, noi suntem lăsați de parcă suntem a nimănui. Situația este una foarte gravă, doar că noi cerem să se intervină, adică vrem să se întâmple ceva concret. Noi am făcut un efort, am vândut cerealele destul de ieftin ca să putem să terminăm sezonul agricol din acest an, dar anul viitor o să fie foarte greu dacă mai vine și o secetă cred că foarte mulți agricultori o să aibă niște probleme financiare grave.”

Eugen Coroli activează în agricultură mai bine de zece ani. Bărbatul zice că din an în an îi este tot mai greu să se descurce.

„Nemulțumirea prețurilor mici la toată producția, sunt prețuri mici, motorina e scumpă. Nu știu unde o să ajungem, cred că o să fie un rezultat după asta mai bun. În fiecare an e mai greu și mai greu.”

Fermierii susțin că își doresc ca ministrul agriculturii, dar și șeful cabinetului de miniștri să vină cu soluții concerete pentru a ameliora situația din domeniul agrar.

ION VASILOS, Agricultor: „Noi nu trebuie să lucrăm numai și numai pentru stat și încă să falimentăm. Statul trebuie să se gândească la aceea că fiecare om din țara să aibă bani cu ce trăi și să se dezvolte. O parte din agricultori, care mai aproape s-au dus la Chișinău, noi până când ne oprim aici și o să hotărâm, vedem ce răspund ne dau, poate să vie încoace să vorbim.”

RODION ȚIGANCIUC, Tractorist: „Cu altceva nu avem cu ce ne hrăni la țară, la noi dacă nu este pâine știți cum nu putem hrăni pe unul de la oraș sau pe unul din altă țară și mă rog asta e, situația este foarte grea în țară, este foarte grea, de aceea lume și iese la protest ca măcar ceva să se schimbe situația țării. – Și vă primiți lunar salariul sau sunt întârzieri? Lunar, dar sunt situații când se întârzie că dacă nu sunt finanțe este greu.”

ECATERINA FEODORAȘ, Președintele cooperativei agricole din satul Balatina, Glodeni: „Suntem puși la pământ, am cerut moratoriu la credite, noi lucrăm, acum pentru credite și pentru motorină, pentru că nu putem să ne oprim și să nu lucrăm, am semănat din nou culturile de toamnă, arată bine rapiță, grâu, orz, noi nu putem sta, noi iar din nou ne băgăm capul în datorii și nevoi că nu putem lăsa pământurile pârloage.”

Astăzi, agricultorii din mai multe raioane ale țării au ieșit la proteste cu tehnica agricolă, iar unii au plecat spre Chișinău pentru a protesta în Piața Marii Adunări Naționale.

Reprezentanții cabinetului de miniștri nu au oferit deocamdată comentarii la acest subiect. Luni însă, un grup de fermieri s-au întâlnit cu ministrul agriculturii, Vladimir Bolea și au convenit asupra creării unui grup de lucru care ar lucra la identificarea soluțiilor pentru problemele existente în agricultură.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cum puteți beneficia de alocații suplimentare la implementarea măsurilor de eficiență energetică

Centrul Național pentru Energie Durabilă îndeamnă proprietarii de locuințe care intenționează să aplice pentru finanțare la Programul Fondului pentru...

/VIDEO/ Educația sexuală în școală. Ce spun părinții: pro sau contra

Tot mai mulți părinți din nordul țării susțin ferm introducerea educației sexuale în curriculumul educațional. Ei argumentează că acest...
  sursa: cursbnm.md