fbpx
12.6 C
Бэлць
duminică, aprilie 14, 2024

Grăsimea de pe abdomen poate ascunde semnele unei boli neurologice. Cea mai nouă descoperire a medicilor

Citește și:

O cercetare recentă a evidențiat o legătură între cantitatea crescută de grăsime viscerală abdominală și dezvoltarea afecțiunilor neurologice. Grăsimea viscerală, care înconjoară organele interne din zona abdominală, a fost identificată ca un posibil indicator al riscului de demență, cu până la 15 ani înainte de manifestarea simptomelor, notează CNN.

Studiile anterioare au pus în legătură indicele de masă corporală (IMC) cu atrofia creierului și riscul de demență. Cu toate acestea, cercetarea recentă se concentrează pe grăsimea viscerală și impactul său asupra proteinei legate de boala Alzheimer la persoanele care sunt cognitive sănătoase.

Conform dr. Mahsa Dolatshahi, autor al studiului și cercetător la Institutul de Radiologie Mallinckrodt, grăsimea viscerală poate contribui la inflamația în creier, un mecanism principal asociat cu boala Alzheimer. Analiza a inclus 54 de participanți sănătoși din punct de vedere cognitiv, cu vârste între 40 și 60 de ani, și 32 de subiecți cu Alzheimer.

Prin măsurarea nivelurilor de glucoză și insulină, teste de toleranță la glucoză și utilizarea rezonanței magnetice nucleare (RMN) abdominale și cerebrale, cercetătorii au evidențiat că un raport crescut între grăsimea viscerală și cea subcutanată este asociat cu un risc mai mare de demență.

De asemenea, s-a constatat o încărcătură mai mare de inflamație în creier, iar această relație a fost mai accentuată la bărbați decât la femei.

„Secrețiile inflamatorii ale grăsimii viscerale – spre deosebire de efectele potențial protectoare ale grăsimii subcutanate – pot duce la inflamație în creier, unul dintre principalele mecanisme care contribuie la boala Alzheimer”, a declarat autorul studiului.

Modificările cerebrale asociate bolii Alzheimer pot începe să apară încă de la vârsta de 50 de ani, cu până la 15 ani înainte de manifestarea simptomelor evidente de pierdere a memoriei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md