fbpx
16.7 C
Бэлць
marți, mai 7, 2024

/VIDEO/ Amalgamarea nu înseamnă dispariția localităților. Primarii din Nordul R.M au participat la audieri publice

Citește și:

Amalgamare nu înseamnă dispariția localităților, a instituțiilor de învățământ sau a centrelor culturale. Despre acest subiect au discutat astăzi primarii din nordul țării cu reprezentanții guvernului. Audierile publice au fost organizate cu scopul de a îmbunătăți proiectul de lege, până ca acesta să fie votat în cea de a două lectură.

VLADINIR RUSU, șef Oficiul Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat: „Specificul reformei administrativ teritoriale, în comparație cu celelalte reforme precum domeniul justiției, este că aici este obligatoriu să fie acomodat la colectivitățile locale. Noi trebuie să avem colectivități formate, care să aibă posibilitatea de auto administrare. Poate fi inițiată de către primar sau consiliul local, ca să aprobe  decizii ale ambelor activități și respectiv trebuie să fie și acordul cetățenilor sub forma consultațiilor publice sau poate fi aleasă și varianta referendumului local.”

LARISA VOLOH, deputat, președintele Comisiei administrație publică și dezvoltare regională: „Dorința noastră este cu adevărat să putem crește capacitatea autorităților publice locale inclusiv de nivelul 1 și nivelul 2. Să creștem calitatea serviciilor prestate cetățenilor, iar în centrul acestor reforme să se regăsească cetățeanul cu doleanțele și cerințele pe care le are el față de guvernare. Urmează ca Guvernul să elaboreze cele două metodologii și eu îmi doresc foarte mult ca ele să fie la fel de amplu discutate. Intrăm în această campanie electorală în formula în care suntem, dar asta va fi o temă de gândire și de discuție pentru autorități referitor la viitorul lor, or urmează să avem și alte modificări pe partea bugetar fiscală, pe partea de transferuri către APL, pe partea de finanțare.”

Majoritatea reprezentanților administrației publice locale, prezenți în sală, susțin amalgamarea și declară că aceasta este unica cale de progres pentru localitățile din țara noastră.

VASILE TÂLTU, primar s. Domulgeni, Florești: „Eu consider că este foarte benefic, pentru că, să vorbim la drept, mulți primari nu-și fac obligațiunile cum trebuie. Eu vreau ca primar să las o urmă în viață ca să se mândrească acei copii, acei care rămân, pentru că eu veșnic primar nu voi fi, dar când o merge în toiag, cineva să-mi dea bună ziua, din 100 sî-mi dea 10 bună ziua și eu voi fi foarte mulțumit.”

ALA GUZUN, primar Bilicenii Vechi: „Indiferent de numărul de locuitori, este necesar ca serviciile să fie îmbunătățite pentru el. Am în vedere servicii de salubrizare, de amenajare, serviciile sociale. Eu m-aș bucura și astăzi să ne amalgamăm, în niște condiții, ca serviciile să fie mai aproape, anume să îmbunătățim aceste servicii pentru oameni.”

GABRIELA CHIRIAC, secretarul Consiliului Local Hăsnășenii Mari: „Amalgamarea este un beneficiu pentru cetățeni din motiv că noi, acum jumătate din primăriile din sate, eu nu vorbesc despre orașe, unde sunt specialiști tineri, în diferite domenii și proiecte și achiziții, în primării noi nu avem așa ceva. Lucrul primarului și a secretarului este pe spatele nostru, din acest motiv trebuie neapărat amalgamare.” 

Potrivit datelor existente, procesul de amalgamare va începe în perioada 2023-2026.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Demisii pe bandă rulantă la Curtea de Apel Chișinău

Cererile de demisie a mai multor judecători de la Curtea de Apel Chișinău au fost admise, astăzi, în cadrul ședinței...

/VIDEO/ Ce se va întâmpla dacă moldovenii vor vota contra aderării la UE

Dacă decizia cetățenilor Republicii Moldova va fi contra aderării țării noastre la Uniune Europeană, autoritățile vor respecta decizia acestora....
  sursa: cursbnm.md