fbpx
0 C
Бэлць
joi, noiembrie 30, 2023

/VIDEO/ Angajații din domeniul culturii de la Glodeni nu și-au ridicat salariile două luni

Citește și:

Zeci de angajați ai sectorul bugetar din raionul Glodeni, nu și-au primit salariile de câteva luni. Se întâmplă după ce Guvernul a majorat salariile cu 1300 de lei, fără să aloce bani suplimentari bugetelor locale. Consiliul a achitat aceste majorări până în luna august, iar acum s-a pomenit că nu mai are bani pentru ași onora angajamentele salariale până la sfârșitul anului.

Angajaților le vine greu să facă față cheltuielilor curente, însă continuă să activeze și speră că problema va fi rezolvată curând.

ALIONA CAMERZAN, Șef Serviciu Relație cu Publicul: „Nu am primit salariul pe luna septembrie și octombrie. – Și cum vă descurcați? Foarte greu, dacă cinstit ne ajută părinții din pensia modestă pe care o primesc, câtuși de puțin, sunt credite, copiii învață la școală, la școala de arte mai fac niște cursuri suplimentare și ne vine cam greu. Chiar dacă nu avem salariu și salariul este modest, noi continuăm să activăm cu speranța că se va rezolva problema pe parcurs.”

MARIA VĂLEANU, Bibliotecară: „Eu mă mai descurc, am o pensie de dizabilitate, pentru că sunt o persoană cu dizabilitate și angajată aici, dar foarte greu, fac naveta zilnic dintr-o localitate și naveta e cam costisitor, cam 40 de lei pe zi, plus cheltuielile pentru mâncare, plus cheltuieli pentru servicii comunale și cam supraviețuim, nu trăim.”

VITALINA MAICAN, Directorul Centrului de Cultură Glodeni: „La moment suntem în luna noiembrie, la data de 8 noiembrie și angajații centrului de cultură și instituțiile din subordinea centrului de cultură. Nu au primit salariile din luna septembrie și octombrie, avem două luni de zile de când ne desfășurăm activitatea fără a fi salarizați. Noi ne continuăm activitatea, noi nu am sistat activitatea, angajații sunt receptivi, înțelegători, răbdători și totuși suntem cu speranța că astăzi, mâine vor veni salariile și pe conturile noastre.”

Președintele Raionului Glodeni, Ion Cojocari, spune că din cauza acestor majorări efectuate de Guvern, administrația publică locală a rămas fără resurse financiare pentru achitarea salariilor, pentru 4 luni.

ION COJOCARI, Președintele raionului Glodeni: „Această problemă a apărut urmarea faptului că autoritățile centrale, Parlamentul, Guvernul, anul trecut, la finele anului trecut, la aprobarea bugetului pentru anul 2023, au luat decizia de a majora s-au de a adăuga o indemnizație la salariul funcționarilor publici în valoare de aproape 1700 de lei, această majorare sau decizie au luat-o ei, însă responsabilitatea financiară au pus-o în cârcă administrațiilor publice locale, fără a aloca aceste resurse financiare din bugetul de stat, bugetelor locale.”

Cei de la Ministerul Finanțelor recunosc că au recepționat demersuri ale APL privind majorarea volumului transferurilor cu destinație generală pentru acoperirea cheltuielilor de personal, ca urmare a noilor politici salariale pentru anul 2023, ce prevede majorarea de 1300 lei. Însă fac referire la legea privind autonomiei decizionale, organizaționale, gestionare și financiare.

În acest sens accentuăm că, majorarea cuantumului salariului minim pe țară de la 3500 lei la 4000 lei lunar, respectiv, stabilirea sporului lunar în valoare fixă pentru angajații din sectorul bugetar în mărime de 1300 de lei, asupra bugetelor locale este acoperit integral de la bugetul de stat doar pentru (finanțarea educației, școlilor sportive și unele servicii sociale și indemnizații).

Prin urmare, autoritățile publice locale ce activează în condiții de autonomie locală trebuie să-și consolideze eforturile pentru identificarea mijloacelor financiare întru soluționarea problemei vizate, asigurând funcționalitatea deplină a instituțiilor bugetare din subordine pentru acest an bugetar”, a declarat pentru TV NORD Cristina Nicolau, consultant principal al serviciului informare și comunicare cu MASS media la ministerul Finanțelor.

Pentru achitarea salariilor doar în raionul Glodeni este nevoie de 5,3 milioane de lei, bani de care bugetul Consiliului Raional nu dispune.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Contrabandă cu mărfuri de larg consum, depistată de vameșii din nordul țării

Mărfuri de larg consum, depistate printre bagaje neînsoțite și nedeclarate organului vamal. Funcționarii postului vamal Costești au supus verificărilor un...

Gaza – Armistiţiul dintre Israel şi Hamas a fost prelungit in extremis

Armistiţiul intrat în vigoare la 24 noiembrie între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia...
  sursa: cursbnm.md