fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

/VIDEO/ Apeductul din Bălți cedează: Țevile sunt prea vechi

Citește și:

În prag de sezon rece, apeductul din municipiul Bălți cu greu face față cererii consumatorilor. Doar ieri au avut loc 31 de scurgeri, număr record pentru sistemul de apă din oraș. Reprezentanții administrației publice locale dau vina pe șefia întreprinderii ”Apă Canal”. Cei din urmă susțin că acest lucru era inevitabil din cauza stării deplorabile a țevilor. Oamenii își fac griji că vor rămâne fără apă la robinet.

„Eu mereu las vreo 3-4 butelii de apă, ca să fie în casă.”

„După lucrări se întâmplă că aștepți foarte mult ca apa să se curețe de rugină. Îmi pare că din cauza tehnicii vechi, nu schimbă, dar de la ce să mai fie așa apă ruginită, de ar fi țevi noi, ar fi și apa mai curată.”

„Când acasă nu ai apă și nu ai cu ce spăla, ce poți să faci? Este greu fără apă. Dar într-o zi toată ziua nu a fost apă.”

„Aceste case au deja peste 30 de ani, ce vreți, nimic nu s-a schimbat.”

„Țevile sunt vechi, demult trebuiau schimbate. Vom căra, ai urcat în mașină și te duci până la fântână, eu când merg în sat, iau două sticle de 12 litri și aduc apă de acolo.”

„Problema este în țevi, ele sunt ruginite, trebuie deja schimbate, așa cred. Avem copii mini, nu poți nici spăla, nici găti, nici curățenie să faci, este o problemă. Trebuie să ne plângem, să scriem, ca să schimbe, cum să trăiești fără apă?”

80 la sută din rețeaua de apeduct din Bălți este uzată. Viceprimarul de Bălți, Ghenadii Șmulschi susține că de vină ar fi incompetența administrației Apă Canal.

GHENADII ȘMULSCHI, viceprimar de Bălți: „Ei cu atitudinea lor iresponsabilă au creat o criză la BAM. Ca să se eschiveze de la totul, au deconectat rezervorul de sus, iar apa vine doar de la Copăceni, unde presiunea este mult mai joasă. Din acest motiv, toate etajele superioare nu au nici presiune și nici apă, ea nu ajunge până la etajele de sus. Acum tot BAM-ul curge, când mi-au spus că luni am avut 31 de scurgeri, în toate regiunile, am înțeles că au dat drumul la aer în sistem, s-a creat presiune în exces și s-au spart toate țevile. Evident că țevile sunt vechi, nimeni nu neagă.”

Administrația Apă Canal susține că riscuri ca orașul să rămână fără apă nu sunt. Totuși situația este alarmantă pentru că țevile de apă sunt ciuruite de rugină, iar angajații lucrează zilnic pentru a lichida scurgeri concomitente în diferite locații din oraș.

VITALIE UNGUREANU, director tehnic Regia Apă Canal, Bălți: „Replicile pe care le-a făcut domnul Șmulschi, eu înțeleg că noi suntem în campania electorală, întreprinderea noastră nu se ocupă cu politică, noi ne străduim să le dăm bălțenilor apă. În această dimineață au fost înregistrate 17 scurgeri, care până la ora 14  au fost reparate 4 locații. Avem doar trei echipe care se ocupă de scurgeri și noi ne străduim să ajutăm acolo unde primăria face drumurile, asfaltul, noi în regim de urgență schimbăm acolo țevile.”

Reţeaua de apeduct a municipiului Bălţi este construită din ţevi din oţel, fontă și polietilenă. Lungimea totală este de 264,5 km, inclusiv: apeduct- 63,6 km, rețele de stradă- 147,6 km, reţele din interiorul curţilor- 53,3 km.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un ucrainean torturat de ruși cu electroșocuri a depus o plângere pentru crime de război în Argentina

Un ucrainean a depus o plângere penală la un tribunal din Argentina împotriva forțelor de ocupație ruse care l-au...

Moldovenii preferă produsele autohtone. R.M. a înregistrat o scădere a importurilor cu 7,5%

Moldovenii preferă tot mai mult produsele autohtone. Potrivit datelor Biroul Național de Statistică, importurile în Republica Moldova au înregistrat...
  sursa: cursbnm.md