/VIDEO/ Au auzit de Moș Crăciun doar în povești. Trei copii din satul Ciuciulea, în prag de sărbători, nu mai au lemne pentru a se încălzi

5
39

Casa în care Moș Crăciun nu a intrat niciodată. Vorbim despre căsuța mică care stă să cadă din satul Ciuciulea din Glodeni, în care trăiește Natalia Obrejan și cei trei copii ai săi. Tot ce își dorește de sărbători mama care își crește de una singură micuții este ca noul an să îi prindă cu un acoperiș deasupra capului.

Chiar dacă temperatura de afară deja de câteva săptămâni este cu mult sub zero grade, iar zăpada a pus stăpânire pe toată țara, Natalia aprinde focul în sobă doar odată în zi. Iar astăzi va pune pe foc ultimele lemne pe care le mai are în șopron.

NATALIA OBREJAN, mamă: „Foarte greu. Noi avem pe azi de foc doar. Ne mai aduce moșul de la bunica, câte o torbă de lemne. Facem odată în zi focul, atunci când aduc copiii de la grădiniță, ca să fie pe noapte cald. Greu, îmi este foarte greu. De una singură lucrez, ajutor nu am de nicăieri. Tatăl copiilor nu se răspunde cu ei”.

Acum tânăra mamă locuiește împreună cu micuții săi în chirie.

NATALIA OBREJAN, mamă: „Foarte mult! Să am,  să știu că este a mea și nimeni nu mă poate da afară. –Dar soțul vă ajută? – Nu, a fost nu demult și mi-a stricat toate geamurile, stau cu peliculă iată. În casă ceea ce este, totul este făcut de mine cu ziua, cineva mi-a dat un tv, cineva pat, altcineva masă, Casa nu a fost îmbrăcată”.

Chiar și așa, casa în care locuiește este într-o stare deplorabilă, pereții se dărâmă și în orice clipă se poate trezi cu tavanul în cap.

NATALIA OBREJAN, mamă: „Pereții sunt foarte răi. Aici este umezeală. Când ninge, când plouă permanent în casă miroare a lut. În cealaltă cameră este căzut cu totul peretele, am pus o saltea, ca să nu vină rece aici. Sunt fugiți toți pereții, au crăpat. Este distanță mare între perete și podea. Aici ne putem trezi cu podul peste noi”.

Chiar dacă în alte familii spiritul sărbătorilor este simțit încă de la începutul iernii, în familia celor trei micuți nu a rămas nici aminitrea din alți ani. Daniel, Cristian și Mihaela nu au împodobit niciodată un brad și nici nu au fost vizitați de Moș Crăciun.

NATALIA OBREJAN, mamă: „Nu, le-am spus copiilor că nu au spălat cizmele și am încuiat ușa și Moș Crăciun nu a fost. Acuma vin sărbătorile, dar nu vrem și nici nu avem posibilitatea să ne pregătim. Așa o să facem doar câteva feluri, ca copiii să nu simtă lipsa a nimic. Acasă nu avem nimic, ne duceem și cumpărm totul pe datorie la magazinul din sat și când facem întoarcem înapoi”.

Necesitățile familiei sunt acoperite din darurile oamenilor sau din ce mai reușește să agonisească Natalia muncind cu ziua pe la vecini

NATALIA OBREJAN, mamă: „Nu prea. Pentru acest mic nu am cumpărat nimic din ce are nevoie, dar l-am dus la grădiniță numai pentru că mai merg la lucru cu ziua. Ca să pot achita grădinița. Ne-a mai dat lumea haine de iarnă, de încălțat. Cu școala tare greu, abia acum am ieșit din datorii cât i-am pregătit pentru școală și grădiniță. Dormim toți pe un pat, și ne învelim cu două plapume”.

Deși condițiile în care trăiesc sunt grele, copiii sunt zâmbitori și visează la un viitor mai bun.

– La tine a fost vreodată Moș Crăciun?

-Nu.

-Dar i-ai scris scrisoare?

-Da.”

Familia are nevoie urgent de o casă. Cei de la Direcția Asistență Socială din Glodeni spun că au oferit un sprijin material de 12 mii de lei pentru procurarea locuinței.

ION CRUDU, șef Direcție Asistență Socială Glodeni: „Noi depunem toate eforturile pentru ca să îmbunătățim condițiile de viață a acestei familii. Este o familie care se străduie să corespundă tuturor cerințelor și normelor, iar copiii să fie instituționalizați la grădiniță și școală. Noi am făcut un efort mai mare și am rugat și câțiva agenți economici să se implice pentru a cumpăra o casă de locuit familiei date”.

Crăciunul ne face să fim mai buni, echipa TVN vă îndeamnă să le fiți aproape celor care au nevoie ajutor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

5 COMENTARII

  1. Вот опять же мать одиночка проживает в ужасных условиях ,а у нас в Глодянах сдался социальный дом,В этом социальном доме получили квартиры которые не имели право получить и вся комисия которые расматривали дела каждой семьи считали правильным рашением,есть очень много нарушений со стороны комисии,вот когда соберуться все семья которые не получили жилье и напишут письменое жалобу чем они занимались как они решали кому дать а кому отказать этот социальный дом,доамна Алла Ожог,Василий Гладыш и многие другие как вы расматривали документы ,вы дали квартиры тем у кого даже имелось где проживать,а тем у кого даже крыше над головой небыло вы просто отказали ,все это на вашей совести как проживает вот эта бедная мать одиночка,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.