fbpx
18.2 C
Бэлць
luni, iunie 24, 2024

/VIDEO/ Au o singură dorință – să se termine războiul. Istoriile refugiaților din centrul temporar din Drochia

Citește și:

Au o singură dorință, să fie pace. Refugiații din Ucraina, care sunt cazați la Centrul Temporar din Drochia, așteaptă ziua când se va termina războiul pentru a se întoarce acasă. Cei în vârstă zic că și-au lăsat amintirile și ce au mai scump pe meleagurile lor.  

Liubovi Franco are 70 de ani și se află la centru din luna ianuarie a acestui an. Cele două fiice ale ei au venit mai degrabă, iar apoi au adus-o și pe ea din regiunea Odesei.

LIUBOVI FRANCO, Refugiată din Ucraina: „Am venit încoace, aici sunt două fete ale mele, trei nepoate sunt aici. Odesa pe jumătate e bombardată, sunt bombardate toate orașele mari, nu știu ce să fac, vreau acasă, ne-am lăsat casele acolo, totul am lăsat, Vreau acasă, să fiu acasă, de jumătate de an mi-a murit soțul. Aici e liniște, e bine, răcoare, copaci, parcul e frumos aici tot.”

Alexei Ganziuc este din Kiev, iar la centru locuiește de un an și două luni. Bărbatul are o singură dorință, să se termine războiul și să se întoarcă acasă.

ALEXEI GANZIUC, Refugiat din Ucraina: „În prima zi consideram că nu trebuie să plec, cum să las casă, apartamentul, e o problemă, e greu, dar practic peste două zile, au început a fi rânduri la mâncare, la farmacii, peste tot și înțelegeam că acolo eu încurc, nu ajut și am decis să plec de acolo. Acum situația e mai bună, dar promit că vor bombarda, viața ușoară nu se promite. Planul e de unul singur, în fiecare zi aștept să se termine războiul.”

De un an și patru luni, Raisa Rînghina locuiește la centru. Femeia spune că este din regiunea Donețk, dar nu știe când se va întoarce, pentru că locuința i-a fost distrusă.   

RAISA RÎNGHINA, Refugiată din Ucraina: „Prin orașele noastre trece linia de front, totul e stricat, totul e distrus, nici nu știm unde ne vom întoarce și dacă ne vom întoarce. Planul e unul, să se termine mai repede războiul și să mă întorc acasă, dar deocamdată nu știu unde, apartamentul e distrus, fără geamuri, fără uși.”

Persoanelor din centru le este acordată asistență psihologică prin intermediul unei organizații internaționale.  

MARIN GRIGORAȘ, Directorul Centrului pentru Refugiați din Drochia: „Desigur că avem persoane chiar de la deschidere, au venit pentru o seară să se adăpostească ca ulterior să vadă în care parte să se ducă, ce să facă de spaima războiului. Persoanele un pic sunt mai stabile, nu sunt așa de dezorientate cum erau de la început. Noi ce ține, le acordăm asistență psihologică, care este finanțată de Intersos.”  

La centrul pentru refugiați din orașul Drochia sunt cazate 26 de persoane.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Nou curriculum școlar. Părinții se arată mulțumiți

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți, care cred că acestea vor ajuta la atingerea unui nou nivel...

Un bărbat de 31 de ani s-a înecat în lacul dea Valea Trandafirilor: A fost căutat toată noaptea de scafandrieri

O persoană și-a pierdut viața în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului. În seara zilei de 22 iunie...
  sursa: cursbnm.md