fbpx
7.6 C
Бэлць
sâmbătă, noiembrie 9, 2024

/VIDEO/ Bășcuțele de la Țîra eficientizate energetic și modernizate. Ce soluții au găsit elevii din Florești pentru a atrage turiștii în zonă

Citește și:

Elevii din 6 instituții de învățământ din raionul Florești și-au cunoscut mai bine țara, prin cercetări. Tinerii, ghidați de profesorii lor, au descoperit bordeiele din satul Țîra, le-au analizat amănunțit, au creat reportaje, filme documentare și au venit cu idei de eficientizare energetică și modernizarea bășcuțelor, pentru a atrage turiștii în zonă.

VALERIA PUȘCAȘ, elevă: „M-am simțit minunat, mai ales când am mers în satul Țîra, am avut o experiență de neuitat, bășcuțele erau foarte minunate, mi-am adus aminte de copilăria, când mergeam la bunica în satul Țîra, o experiență de neuitat.”

ANASTASIA BANUȘ, elevă: „Foarte mult mi-a plăcut, ne-am implicat într-un proiect cu tradiții. Bașca este o casă construită pe deal, în ele sunt 2-3 camere, iar acolo trăiau oamenii din trecut.”

Cercetările au fost făcute în cadrul unui subproiect care are scopul de a familiariza tinerii cu istoria, dar și cultura țării noastre.

ANA PALII, profesoară, coordonator de proiect: „Avem un regulament intern în care fiecare instituție primește titlu de „Expert în cercetate muzeală”, dar fiecare copil, implicat în acest proiect nesilit, ne rugat de nimeni, din bună voință, devine explorator. Este o tendință nouă în educație de a cerceta multidisciplinar o temă, iată tema dată au fost bășcuțele. O să vedeți că copii au confecționat bășcuțe, vin cu idei de bășcuțe noi, toate aceste idei le vom așterne într-o lucrare și o vom prezenta-o localnicilor și vrem să găsim sponsori, pentru ca, cu timpul, să primească turiști în această zonă.”

TATIANA LEONTE, directoarea gimnaziului „Mihai Eminescu”, Ghindești: „Echipa noastră, echipa Gimnaziului Ghindești a avut de cercetat din punct de vedere matematic și ingineresc bășcuțele de la Țîra. Chiar au făcut calcule, au văzut eficiența energetică, ca să ajungă la concluzia că sunt mai binevenite bășcuțele decât casele mari.”

SVETLANA NAGRINEAC, profesoară, Gimnaziul „Vasile Alecsandri”, Ghindești: „Pe bună dreptate, suntem un popor cu niște tradiții deosebite, interesante, care ne arată mentalitatea, sufletul nostru și astfel, prin intermediul la așa proiecte, copiii au posibilitatea să cerceteze chiar pe teren, cap – coadă. Ei au fost, au văzut aceste bășcuțe, le-au fotografiat, au luat interviuri de la oamenii de aici din satul Țîra.”

GHEORGHE FALCĂ, primarul comunei Ghindești: „Țara o putem cunoaște de unde, de la sat. Și Chișinăul cândva a fost un sătuc și alte orașe, dacă nu o să cunoaștem de unde am provenit noi, nu ne putem cunoaște pe noi înșine.”

Cercetările în cadrul subproiectului au durat șase luni.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

CEC a declarat valabile rezultatele alegerilor prezidențiale: urmează decizia Curții Constituționale

Comisia Electorală Centrală a declarat valabile alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 și a...

/FOTO/ Articole vestimentare, în cantități comerciale și motoare pentru bărci. Ce au depistat astăzi vameșii în urma controlului vamal

Articole vestimentare, în cantități comerciale, dar și motoare pentru barcă, depistate tăinuite în cadrul controlului vamal. Ambele cauri au...
  sursa: cursbnm.md