Produsele lactate și carnea de miel nu lipsesc pe de masa de sărbătoare a creștinilor. Chiar dacă până la Paști au mai rămas zile numărate, oamenii nu se grăbesc să-și facă rezerve. Vânzătorii de brânză spun că lumea cumpără, pe când cei care au venit la piață cu miei de casă spun că vânzările merg prost.
Ruslan Covalciuc deja de câțiva ani îi alintă pe cumpărătorii din nordul țării cu cele mai alese feluri de cașcaval italian, produs în Republica Moldova.
RUSLAN COVALCIUC, fermier S.Petrunea: „Suntem pregătiți foarte bine și așteptăm cât mai plăcut să primesc cumpărătorii. Noi facem reduceri la sărbători, oleacă mai convenabil și pentru populația pe care o așteptăm. Ce fel de cașcaval aveți? – Avem parmezan de un an de zile, gargonozola, formaggio, mozaarella. Noi facem foarte multe, dar după cum reușim, pentru că avem și dobitoace, avem tare mult de lucru.”
Un kilogram de brânză de oi poate fi cumpărat începând cu 80 de lei și până la 120 de lei.
„Avem sărată, puțin sărată și caș dulce. Avem telemea și avem curată de oi. Foarte bun an, foarte bun. Sărbătorile și pur și simplu dacă este calitativă brânza, este producția calitativă, sunt și cumpărători. Brânza de la 85-80-100-120, după calitatea brânzei și după termenul de păstrare.”
„Eu nu văd că tare s-au schimbat, spre exemplu cum era acum o lună și cum este acum. – este accesibil pentru oameni? – Până când da.”
„Da, este o tradiție ne place și cu ceapă verde. Corect, de la producători este mai bine de cumpărat.”
Chiar dacă carnea de miel nu s-a scumpit în acest an, cumpărătorii cu se grăbesc să o cumpere. Vânzătorii spun că cu greu își vând producția.
„Lumea toată-i plecată și nu ai cui vinde. Avem 15 cârlani și nu putem să-i vindem. Foarte greu merg, măcar că vin sărbătorile de Paști, dar greu se vând. 00:31 musca 00:35 Ne cere și ne cere cu un preț oleacă mai redus, dar costă 120 de lei pentru un kilogram, cred că este un preț normal. Nu-i preț mare 120. Lucrul este foarte greu, dar lumea nu are bani, toți sunt plecați și nu are cine cumpăra.”
„La preț, să spunem, cum s-a ridicat prețul la tot, la dânșii prețurile nu s-au ridicat, da-i muncă foarte multă. Nu ajunge nutreț, Totul s-a scumpit și combicormul și lucerna uscată, la tot s-a ridicat preț”
Mielul este unul dintre simbolurile de Paște, prima menționare a acestuia fiind făcută în Vechiul Testament. Simbolul mielului este strâns legat de ideea de sacrificiu.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.