Unul dintre cei mai activi vulcani din Rusia a erupt marţi aruncând în atmosferă un nor imens de cenuşă care a acoperit satele din regiune şi a condus la emiterea unui cod roşu pentru aviaţie în Peninsula Kamceatka din Orientul Îndepărtat rus, informează reuters.
Vulcanul Şiveluci a erupt la scurt timp după miezul nopţii, activitatea lui înregistrând un crescendo pentru ca şase ore mai târziu să expulzeze un nor de cenuşă care s-a răspândit deasupra unei suprafeţe de 108.000 de kilometri pătraţi, conform filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică al Academiei Ruse de Ştiinţe.
Din vulcan s-au scurs fluxuri de lavă care au topit zăpada şi au condus la emiterea unei atenţionări de alunecări de noroi pe o autostradă din apropiere, în timp ce satele au fost acoperite cu un strat de cenuşă de 8,5 centimetri, cel mai gros din ultimii 60 de ani.
„Cenuşa a ajuns până la 20 de kilometri altitudine. Norul de cenuşă s-a deplasat în direcţie vestică şi a fost înregistrată o cădere puternică de cenuşă peste satele din apropiere”, a declarat Danila Chebrov, director al filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică.
Oamenii de ştiinţă au postat imagini cu norul de cenuşă ce se înălţa cu repeziciune peste pădurile şi rîurile din Orientul Îndepărtat şi cu sate acoperite în cenuşă.
Unul dintre ei a postat o imagine în care se poate vedea grosimea stratului de cenuşă căzută – peste 6 centimetri adîncime.
Peninsula din nordul Oceanului Pacific are aproximativ 160 de vulcani, doar aproximativ 20 dintre aceştia fiind activi.
Regiunea vulcanică din Peninsula Kamceatka este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.