fbpx
24.4 C
Бэлць
marți, mai 21, 2024

/VIDEO/ Bune practici în domeniul asigurării transparenței acutului decizional local. Ce succese a obținut România la acest capitol 

Citește și:

Întâlniri duminicale cu cetățenii, dezbateri și consultări publice, dar și instrumentele online care facilitează implicarea populației în procesul decizional la nivel local și-au demonstrat eficiența spun autoritățile din Județul Sibiu, România. Mai mulți primari, dar și funcționari ai Consiliului Județean și-au împărtășit experiența, privind practicele ce țin de buna guvernare, cu reprezentanții mai multor asociații obștești și primării din Republica Moldova. VLAD VASIU, Vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu: „Sunt deja 7-8 ani de consultări și dezbateri, menținem ritmul, nu vrem să renunțăm, pentru că societatea se schimbă, vremurile se schimbă, nevoile se schimbă și atunci noi trebuie să fim cât mai adaptați.Ne-am întâlnit anual, am încercat să vedem ce a funcțional în anul anterior, ce n-a funcționat și ce ar trebui să schimbăm. Am primit tot timpul feedback și sugestii din partea societății civile cu bucurie că există, că ne vine o informație înapoi.”

Primăria comunei Sadu, din Județul Sibiu utilizează pe larg instrumentele digitale pentru a fi mai aproape de cetățeni. Pagina web a instituției este una interactivă care permite cetățenilor online să acceseze diverse servicii publice, cum ar fi eliberarea documentelor și adeverințelor, înregistrarea autovehiculelor, plată impozitelor sau obținerea de certificate, fără a mai fi necesară prezența fizică la primărie.

IONUȚ VEȘTEMEAN,  Viceprimar al comunei Sadu, Județul Sibiu: „Pe site la fel fiecare om poate sa-și facă contul lui propriu și poate accesa baza de date ce terenuri are, ce datorii are la primărie, poate să plătească online orice, poate să semnaleze probleme și poate lua toate informațiile de pe site, inclusiv declarațiile de avere ale personalului, Poate să vadă proiectele de hotărâri.”

Totodată, platforma E-Primărie poate oferi acces la informații despre ședințele Consiliului Local, ordinea de zi, proiectele de hotărâri, rapoartele și procesele decizionale, dar oferă posibilitatea cetățenilor se sesizeze o problemă.

MIHAI IACOB, specialist în elaborare de SOW-turi Județul Sibiu: „Nevoia de digitalizare, de despre asta este vorba, e o necesitate, nu mai este o fiță. E un subiect care până în 2018 era privit cu neîncredere atât de către funcționari, dar și de cetățeni.Eu ca și cetățean dacă am o problemă pe care vreau să o sesizez primăriei pot să fac asta simplu, intrând pe site-ul primăriei, acolo am o secțiune – sesizează problema, sunt câteva secțiuni deja predefinite.”

Reprezentanții societății civile din Republica Moldova au menționat că bunele practici înregistrate de administrația locală din Județul Sibiu pot fi preluate și de APL-urile din Moldova, i-ar asociațiile obștești vor contribui la acest proces.

DIANA OLIEVSCHI, administratoare AO Dor de Rîșcani: „În primul rând aș menționa colaborarea fructuoasă, deschisă a APL-urilor cu comunitățile pe care le reprezintă, ar fi transparența actului decizional în ceea ce privește gestionarea resurselor financiare, ar fi nivelul înalt de promovare a patrimoniului cultural, fapt care ne menține ca identitate, ca neam.Atragerea de proiecte ar fi un criteriu definitoriu în dezvoltarea comunitară, iar noi tindem să avem relații fructuoase, să învățăm de la frații noștri români  cum să implementăm proiecte.”

NATALIA HADEI, managerul Proiectului EU4Accountability, PIN: „Este foarte interesant de văzut că diferite localități utilizează diferite instrumente, Șugag, de exemplu, utilizează ședințe duminicale cu toți localnicii comunei. Alte sate au  strategii care au fost elaborate în mod participativ cu cetățenilor din localitate. Spre exemplu, în Rășinari, într-o localitate de 5000 de persoane, au fost distribuite chestionare privind problemele localității la 2000 de persoane. Acesta e numărul de gospodării din Rășinari, ei practic au distribuit un chestionar la fiecare gospodărie. ”

Vizite de studiu în județul Sibiu, România a fost efectuată în cadrul Proiectul EU4Accountability, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în consorțiu de: European Partnership for Democracy, ALDA East și People in Need Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție dacă ați cumpărat așa ciuperci. ANSA retrage din comerț un lot marca Lux Menu

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi retragerea din comerț a unui lot de ciuperci conservate marca...

/FOTO/ Cinci spitale raionale din țară dotate cu panouri fotovoltaice. Două sunt din nordul țării

Astăzi, la Spitalul raional Orhei, a avut loc inaugurarea panourilor fotovoltaice pentru cinci instituții medico-sanitare publice din țară. De...
  sursa: cursbnm.md